EconomieZeesluis IJmuiden

Koreanen dreigen IJmuidense sluisdeuren te confisqueren vanwege betalingsconflict

Wéér een tegenvaller voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden: het Koreaanse bedrijf dat de deuren van de sluis bouwde, dreigt die nu in beslag te laten nemen. De boot is aan door een betalingsconflict tussen Geosung Tech en OpenIJ, het Nederlandse consortium achter ’s werelds grootste zeesluis.

Jonathan Witteman
Een artist impression van de nieuwe derde sluis bij IJmuiden. Beeld
Een artist impression van de nieuwe derde sluis bij IJmuiden.

Dat berichten het FD en Cobouw.nl vanochtend. De Wet van Murphy lijkt vat te hebben op de nieuwe zeesluis, de opvolger van de hevig naar zijn pensioen snakkende Noordersluis uit 1929. De 500 meter lange, 70 meter brede en 18 meter diepe sluis moet Amsterdam, de vierde haven van Europa, beter bereikbaar maken voor de almaar uitdijende vracht- en cruiseschepen van tegenwoordig.

Eigenlijk had de sluis dit jaar al klaar moeten zijn, maar na tal van onverwachte obstakels – soms letterlijk, zoals oude kabels en een geheime bunker bij de monding van het Noordzeekanaal – moesten de bouwers achter het consortium, BAM en VolkerWessels, de oplevering met drie jaar uitstellen tot 2022. Het belangrijkste obstakel bleek overigens van eigen makelij: de deurkassen waar de sluisdeuren straks in- en uit moeten rollen bleken niet goed ontworpen, wat het leeuwendeel van de vertraging teweegbracht. Door alle problemen valt de sluis tot nu toe al 64 miljoen euro duurder uit dan begroot, meerkosten die deels voor rekening van de belastingbetaler komen. En dan dreigt een Zuid-Koreaanse onderaannemer nu dus de drie reusachtige stalen deuren van de sluis te confisqueren.

Vordering

De 72 meter lange, 24 meter hoge en 11 meter brede deuren kwamen begin december vanuit het Zuid-Koreaanse Busan aan in Nederland. Mét vertraging en extra kosten, doordat een onderaannemer van Geosung Tech failliet was gegaan. Toen de deuren al in Europese wateren waren, legde het consortium OpenIJ een vordering van 22 miljoen euro neer bij Geosung – volgens de Koreanen precies de bouwkosten van de sluisdeuren. Geosung weigerde te betalen, waarna OpenIJ de bankgarantie inriep van 7,3 miljoen euro. Daardoor wisten BAM en VolkerWessels toch een derde van de 22 miljoen euro terug te krijgen.

De Koreanen zijn verbolgen. ‘Het kan natuurlijk niet dat OpenIJ straks over gratis deuren beschikt en over al het geld en de bankgaranties’, citeert Cobouw de vicepresident van Geosung, Hyung Kug Lee. Het bedrijf spande in december al een kort geding aan tegen OpenIJ voor het inroepen van de bankgarantie, maar haalde toen bakzeil. ‘We gaan zeker in beroep tegen de uitspraak van het kort geding’, aldus Lee.

BAM en VolkerWessels wijzen de kritiek van de hand. ‘Geosung wist dat het de deuren veel te laat had geleverd en dat daar contractueel financiële consequenties aan zijn verbonden’, citeert het FD een woordvoerder van BAM. ‘OpenIJ heeft Geosung daar tijdens de bouw nog op gewezen. Geosung wist dat er daarnaast nog andere geschilpunten waren en dat OpenIJ zich daarover nog zou uitlaten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden