Kopers Vendex KBB hebben hun geld er al weer uit

De overnamesom van 1,4 miljard euro plus 1 miljard aan uitstaande schuld, die een viertal opkoopfondsen in de zomer van 2004 overhad voor Vendex KBB, was al niet royaal, maar na de verkoop van de HEMA hebben KKR, Cinven, Permira en Alpinvest hun investering al weer ruimschoots terugverdiend....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Op het moment van de aankoop ging de detailhandel nog zwaar gebukt onder de economische inzinking, wat de marktprijs voor de winkelketens van Vendex zwaar drukte.

De opkopers wisten de aankoopprijs met een verwijzing naar de beroerde economische situatie zelfs met 54 miljoen euro omlaag te praten en het management van Vendex toch grotendeels te vriend te houden.

De Vendex-top spartelde niet tegen en al spoedig bleek waarom. Bestuursvoorzitter Ed Hamming incasseerde bij de overname 1,8 miljoen euro door de verkoop van zijn aandelen en opties. Een jaar later maakte Hamming plaats voor de Brit Tony DeNunzio, die door KKR en zijn partners werd weggehaald bij de Britse supermarktketen Asda, een dochter van het Amerikaanse Wal-Mart.

De veranderingen bij Vendex KBB gingen na het vertrek van de beurs in een duizelingwekkend tempo. De naamsverandering in Maxeda is de meest zichtbare, maar niet de belangrijkste verandering. De afgelopen drie jaar hebben de nieuwe eigenaren hun greep op het concern met nieuwe benoemingen versterkt en is er voortvarend gewerkt aan een opdeling van het concern en de verkoop van de brokstukken.

Begin 2005, nauwelijks een half jaar na de overname, gingen de 140 elektronicawinkels van It’s, Modern en PrijsTopper de deur uit. Ruim een jaar later werden ze gevolgd door de verkoop van de 193 winkels van Dixons en Dybabite aan Dexcom, eigenaar van onder meer de winkels van T for telecom.

De grote slag was toen al geslagen. In november 2005 verkocht Vendex KBB 73 winkels en andere panden van de HEMA, V & D en de Bijenkorf voor naar schatting 1,3 miljard euro. De verkoop aan een groep vastgoedbeleggers onder wie Bouwfonds (toen ABN Amro, nu SNS Reaal) en het pensioenfonds voor de gezondheidszorg PGGM is een gouden deal. Vendex KBB maakt een boekwinst op de verkoop van naar schatting ruim 600 miljoen euro en kan de winkels met langjarige contracten terughuren.

Veelbetekenend voor de naderende opsplitsing is ook het doorsnijden van de band met het eigen pensioenfonds. Het ondernemingspensioenfonds, met 84 duizend deelnemers en een belegd vermogen van 1,6 miljard euro, gaat op in het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel.

De verkoop van de HEMA is het voorlopig hoogtepunt in de opsplitsing van Maxeda, maar zeker niet het laatste wapenfeit van DeNunzio. De succesvolle warenhuisketen profiteert sterk van de economische opleving. De consumenten laten hun geld weer rollen. De HEMA zou daarom wel eens een bedrag van dicht bij het miljard in het laatje kunnen brengen.

De recente benoeming van de Brit Nick Wilkinson in de raad van bestuur van Maxeda illustreert hoe de aandeelhouders hun greep op het management hebben verstevigd. Wilkinson vervangt Peter Verveen, die nog geen twee jaar in dienst was, maar vertrok ‘om gezondheidsredenen’.

Begin dit jaar vertrok ook de Vlaming Dirk Goeminne uit de top van Maxeda. Goeminne was tien jaar actief in de leiding van HEMA en V & D. Hij wordt bij V & D vervangen door de Brit Mark McKeon. Ook bij de Bijenkorf, M & S en Hunkemöller zijn Nederlandse oudgedienden, die hun sporen bij Vendex KBB hebben verdiend, vervangen door buitenlanders.

Na de verkoop van de HEMA bestaat Maxeda nog uit twee warenhuisketens (de Bijenkorf en V & D), de doe-het-zelf-divisie (Praxis, Formida en de Belgische marktleider Brico) en de modeketens M & S, Hunkemöller en Claudia Sträter. Volgens hardnekkige geruchten zijn de doe-het-zelfzaken na de HEMA het eerst aan de beurt voor de verkoop, maar begin dit jaar ontkende Maxeda dat nog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden