Koperen pannen zijn wel mooi, niet gezond

Ik heb op een veiling een set mooie koperen pannen gekocht. Nu heb ik gehoord dat ik hierin niet kan koken omdat de binnenkant niet meer met een speciale coating bedekt is....

Dit wordt geen vrolijk antwoord. Koperen pannen moeten 'vertind' worden; de binnenkant moet met een laagje tin bedekt worden, omdat koper giftig is. Navraag, onder meer bij de professionele handel in horecabenodigheden Duikelman in Amsterdam, leert ons dat dat niet meer mogelijk is in Nederland. Liefhebbers laten het op reis doen in België of Frankrijk, maar de prijs is dermate fors dat je er beter 'gewone' pannen voor kunt kopen. Laat u niet verleiden tot het aanbod van bedrijven om uw pan langs elektrolytische weg te vertinnen. Dat levert zo'n dun laagje op dat het na een paar keer roeren beschadigd raakt. Een koperen pan zonder tin kan nog wel gebruikt worden voor zoete bereidingen, zoals het maken van jam en chocoladegerechten. Maar omdat dat ook in de professionele keuken weinig gebeurt, ziet u koperen pannen vandaag de dag voornamelijk als decoratie. Vroeger werd koper gebruikt wegens de meer dan uitstekende geleidende eigenschappen. Tegenwoordig wordt het metaal nog steeds om die reden toegepast, maar nu (net als het nog populairdere, ook zeer geleidende) aluminium, gevat in laagjes staal. Die dure constructie vertaalt zich naar een hoge pannenprijs, maar het is het waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden