Kopen van woning voor starters steeds lastiger

Het wordt steeds moeilijker voor beginnende huizenkopers om de woningmarkt op te komen. De huizenprijzen stijgen en startersleningen met overheidssteun worden minder snel uitgekeerd.

Beeld anp

Starters krijgen het steeds moeilijker op de woningmarkt. Het aantal startersleningen met overheidssteun is de laatste twee jaar sterk afgenomen. Tegelijkertijd zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen in juli het meest gestegen in bijna twaalf jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN), het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Sinds het wegvallen van de bijdrage van het Rijk begin vorig jaar is het aantal startersleningen snel afgenomen. Het aantal verstrekte leningen is sinds 2014 afgenomen van zo'n 2.000 op kwartaalbasis naar circa 1.060 in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook een aantal gemeenten is gestopt met de steun bij aankoop van de eerste woning. Begin vorig jaar waren er 300 gemeenten die starters financiële hulp verleenden. Dat aantal is gedaald 221.

De gemeente Utrecht stopte dit jaar, net als gemeenten als Ermelo, Weesp en Oostzaan. 'De lening was tijdens de crisis bedoeld om starters op de woningmarkt de stap van huur- naar koopwoning te laten maken en de verkoop van woningen te stimuleren', aldus een verklaring van de gemeente Utrecht. 'De regeling heeft aan beide doelstellingen voldaan. Bovendien zit de Utrechtse woningmarkt duidelijk in de lift.'

Het geleende 'startersbedrag' vertoont eveneens een dalende tendens. In 2012 was ruim de helft van de startersleningen in Nederland nog hoger dan 30 duizend euro. Nu is dat nog maar een kwart. Dat is volgens SVN voornamelijk het gevolg van het verlagen van de maximale bijdrage door een aantal gemeenten.

Gemeenten als Amersfoort, Hoorn en Sliedrecht hebben hun budget voor startersleningen juist aangevuld. Ook Rotterdam, waar de gemeente al jaren probeert de koopwoningmarkt aan te jagen, steunt de starterslening nog. Met de lening betaalt de koper over maximaal 20 procent van het aankoopbedrag de eerste drie jaar geen rente en aflossing. De verplichting tot het betalen van rente ontstaat pas als het inkomen van de jonge huiseigenaar voldoende is gestegen.

Wie maximaal wil profiteren van de huidige regeling, heeft daarvoor nog tot eind van dit jaar de tijd. Op 31 december loopt de fiscale uitzonderingspositie van de starterslening af. In het nieuwe jaar moet de starterslening, net als andere hypotheken, tenminste annuïtair (een vast maandelijks bedrag bestaande uit rente en aflossing) worden afgelost.

Beeld de Volkskrant

Extra zetje

Koopwoningen zijn voor starters de laatste drie jaar minder betaalbaar geworden, stelt de vorige week gepubliceerde Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde van de Technische Universiteit (TU) Delft. De stijgende huizenprijzen worden gedeeltelijk gecompenseerd door de zeer lage hypotheekrente. Maar aanscherping van de financieringsnormen, een te verwachten koopprijsstijging en een mogelijk stabiliserende (of licht stijgende) hypotheekrente kunnen volgens de Monitor roet in het eten gooien.

Starters moeten volgens de Monitor genoegen nemen met een mindere woningkwaliteit of terugvallen op bijvoorbeeld een schenking of spaargeld. Uit de prijsstijgingen op de huizenmarkt putten starters ook weer vertrouwen voor de aanschaf van een koophuis. De stijging van de huurprijzen en de lange wachtlijsten voor een huurwoning geven daarbij een extra zetje.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden