Koopsompolis nog nooit zo populair

De koopsompolissenmarkt groeit in Nederland explosief. Vorig jaar is door verzekeraars voor een bedrag van ruim 3,1 miljard gulden aan nieuwe koopsompolissen verkocht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De cijfers zijn bekend gemaakt door het Verzekeringsblad die op zijn beurt weer gebruik heeft gemaakt van voorlopige gegevens van het CBS. In 1993 bedroeg de koopsomproductie in Nederland volgens het CBS nog slechts 1,1 miljard.

Interpolis is marktleider bij het plaatsen van koopsompolissen. Directeur Brunninkhuis verwacht dat de groei van deze markt dit jaar verder zal doorzetten. 'Nederlanders denken nu eenmaal in fiscale aftrekposten.'

Het bedrag dat aan de aankoop van een koopsompolis wordt besteed (maximaal 11.900 gulden per jaar voor een echtpaar) is van het belastbaar inkomen aftrekbaar. De polis geeft het recht op een lijfrente-uitkering op langere termijn; meestal pas op een moment dat men een minder inkomen geniet en ook in een lagere belastingschijf zit.

Brunninkhuis ontkent dat er alleen fiscale drijfveren zijn voor de aankoop van een koopsompolis. Burgers zijn zich ook meer bewust geworden van het feit dat de overheid minder goed zorgt voor de oude dag. 'Daarnaast is er heel veel geld in Nederland. Daardoor is het voor een groeiend aantal mensen ook financieel mogelijk een koopsompolis aan te schaffen.'

Ondanks het feit dat in het kader van de brede herwaardering de voorwaarden voor de lijfrentepremie-aftrek begin jaren negentig werden verzwaard, is de populariteit van de koopsompolis sterk gestegen. Ook de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de 'te hoge' kosten van koopsompolissen, blijkt weinig invloed gehad te hebben op de populariteit van het product.

De verzekeraars hebben als tegenzet hun marketinginspanningen aanzienlijk opgeschroefd, niet alleen via de brievenbus maar ook via het Internet. Daarnaast is het aantal varianten op de koopsompolissenmarkt fiks uitgebreid. Zo zijn er veel koopsompolissen op de markt gekomen, waarvan de eindwaarde is gebaseerd op de ontwikkeling van de aandelenkoersen.

'Bij ons maakt dat nu meer dan 20 procent van de verkochte polissen uit', zegt Brunninkhuis. Ook zijn er tussenvormen, waarvan een deel van de inleg wordt belegd in spaargelden en een ander deel op de aandelenmarkt. Ook deden Stad Rotterdam en de Amersfoortse vorig jaar de koopsompolissen in vreemde valuta herleven. Zij brachten met succes polissen in Zuidafrikaanse randen op de markt.

Volgens een onderzoek van het Verzekeringsblad blijft Interpolis de absolute marktleider bij het plaatsen van koopsompolissen. Achmea (Avero, Centraal Beheer) volgt op veilige afstand. Opvallend is de spectaculaire opmars van ABN Amro Verzekeringen die op deze markt nu de derde partij is in Nederland.

Aan het onderzoek doen enkele grote verzekeraars niet mee; Nationale-Nederlanden, Aegon en Delta Lloyd. Het Verzekeringsblad vermoedt zelf dat deze verzekeraars die met tussenpersonen werken, marktaandeel verliezen aan de zogenoemde direct-writers en dat zij dat niet graag aan de grote klok hangen.

Volgens de cijfers van het CBS stijgen niet alleen de koopsompolissen-verzekeringen. Ook andere verzekeringsproducten worden populairder. Het bedrag aan nieuw afgesloten polissen dat is verbonden met een hypotheek, verdubbelde vorig jaar tot 1,3 miljard. Ook de vraag naar zogenoemde overlijdensrisicoverzekeringen en spaarverzekeringen neemt nog altijd toe. Tot en met november vorig jaar bedroeg de ingelegde premie voor nieuwe individuele levensverzekeringen 9,7 miljard. Dat is twee miljard meer dan in 1996. Indien de opbrengst van de maand december hier nog eens bij zou worden opgeteld, dan komt het hele premiebedrag op nieuw afgesloten levensverzekeringen vorig jaar boven de tien miljard uit.

Brunninkhuis is niet bang dat de koopsompolissenmarkt zwaar zal worden getroffen door de plannen van minister Zalm en staatssecretaris Vermeend voor een nieuw belastingstelsel in de volgende eeuw. In dit stelsel staat ondermeer de aftrekbaarheid van de lijfrentepremie op de helling.

'De overheid wil burgers de gelegenheid blijven geven om voor een volledige pensioenvoorziening te zorgen. Slechts een klein deel van de werknemers kent op dit moment een volledig pensioen, zodat er nog veel ruimte blijft om fiscaalvrij de pensioenvoorziening bij te spijkeren. Daarnaast anticiperen wij ook op de nieuwe regelgeving. We sturen zogezegd onze productontwikkeling richting Vermeend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden