Koop Oibibio door corporatie stuit op bedenkingen Remkes

Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting zet grote vraagtekens bij de aankoop van spiritueel centrum Oibibio door woningcorporatie Het Oosten. Hij vraagt zich af in hoeverre de overname van het Amsterdamse complex past in 'het volkshuisvestelijk belang' van de woningbouwvereniging....

Van onze verslaggever John Schoorl

Oibibio-directeur Ronald Jan Heijn maakte maandag bekend dat de woningcorporatie Het Oosten zijn café- en zalencomplex in Amsterdam heeft gekocht. Door de overname van Oibibio, alsmede twee andere panden van Heijn, zou hij uit de schulden zijn. De aangekondigde executieverkoop van het pand gaat niet door. Ook zijn woonhuis en een vakantiehuis zegt Heijn nu niet te hoeven verkopen.

Woningcorporatie Het Oosten schaft de vier percelen van Heijn aan voor dertig miljoen gulden. In plaats van eigenaar wordt Oibibio nu huurder en exploitant.

Oibibio-vestigingen in Roermond, Nijmegen en Groningen zijn, aldus Heijn, nog niet uit de rode cijfers. In Amsterdam gaat Oibibio echter verder uitbreiden. In het eveneens door de woningbouwvereniging aangekochte aangrenzende pand komt een Oibibio-hotel. Een bioscoopcomplex en een auditorium behoren eveneens tot de plannen.

Voor deze uitbreidingsplannen betaalt de woningbouwvereniging zeven miljoen gulden. Een bedrag dat volgens directeur F. Bijdendijk waarschijnlijk oploopt tot tien miljoen gulden. Hij ontkent risico te hebben genomen door te investeren in een financieel wankel bedrijf. Hij verwacht dat Heijns bedrijf op langere termijn winstgevend zal zijn.

Staatssecretaris Remkes vindt dat de Amsterdamse woningcorporatie met deze miljoeneninvestering 'een grijs gebied' betreedt. Via zijn woordvoerder laat Remkes weten dat het goed is dat woningcorporaties meer ruimte hebben, 'maar als activiteit schieten we hier door'.

'We moeten niet vergeten dat al deze miljoenen volkshuisvestingsgeld zijn. Het mag niet zo zijn dat geld van de collectiviteit zomaar weglekt naar de commerciële markt, zoals in dit geval naar Oibibio. Woningcorporaties moeten wel hun volkshuisvestelijke belang in de gaten houden.'

Volgens directeur Bijdendijk van Het Oosten heeft deze 'activiteit' van zijn woningbouwvereniging als doel 'de leefbaarheid van de stad te vergroten'. Over de vraagtekens van de staatssecretaris zegt hij dat er in de toekomst woningen komen in een van de panden. Meer duidelijkheid kan de directeur hierover vooralsnog niet verschaffen.

Volgens ministeriële richtlijnen hoeven woningcorporaties vooraf geen toestemming te vragen voor zulke grote investeringen. Volgens een woordvoerder van VROM kan het ministerie echter achteraf wel ingrijpen. Onlangs uitte de Tweede Kamer kritiek op het huisvestingsbeleid van staatssecretaris Remkes. Met name de beoogde vrijere rol van de woningcorporaties in de toekomst stuitte op verzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden