Kooktoestellen voor zwervers

Het regent en je krijgt een vis. Of je krijgt een vis en vindt nergens houtjes. Voor een vis heb je vuur nodig als je geen Japanner bent....

Als rijke mensen voor hun plezier arm willen doen, gaan ze naar de betere kampeerwinkel, de outdoor & adventureshop. Ik bel met zo'n specialist. Mijnheer, mijn dochter gaat op wereldreis met bijna niks bij zich. Ik wil haar het beste kooktoestel meegeven dat het minste weegt, wat raadt u mij aan? Zonder aarzelen is het antwoord van het hoofdkantoor van Bever Zwerfsport: 'De Whisperlite van msr, dat is de brander bij uitstek voor rugzakreizigers.' Waar brandt die op? 'Op wasbenzine.' Maar ze gaat ook door Nepal lopen, hebben ze daar wasbenzine? 'Er is ook een andere, geschikt voor bijna alle vloeibare brandstoffen, dat is de Dragonfly Multifuel, ook van msr.'

msr komt van Mountain Safety Research, het is Amerikaans en ontwikkeld voor koken in de bergen. De Whisperlite is al vijftien jaar het meest verkochte rugzakkooktoestel, staat in een prachtige folder, maar het is een eenkennig ding, je kunt niet wat diesel vragen aan een boer of schipper, daar doet ie het niet op. De Dragonfly wel. Dit kooktoestel heeft in Amerika en in Europa designprijzen gewonnen, kan op vliegtuigpetroleum branden, op benzine, maar ook op diesel. En er is iets bijzonders aan. Een culinair kraantje. Zo heet in de folder een knop waarmee het brandertje hard en zacht gezet kan worden, en dat zou een nouveauté zijn in de primitieve kampeerderij. Het toestel kost driehonderd gulden. Preciezer: dat irritante bedrag van fl. 299,-, omdat middenstanders nog altijd denken dat we gek zijn en iets van fl. 299,- heel veel minder duur vinden dan een ding van fl. 300,-.

We gaan om een msr kooktoestelletjes te rade bij Guust Outdoor & Adventure in Purmerend. De Whisperlite, zegt de winkelier, is een kooktoestel voor vrouwen. De andere kooktoestellen maken veel lawaai en dat schrikt vrouwen af. Maar als je een allesbrander wilt, en dat is het vrouwenkokertje niet, dan is de Dragonfly precies wat we zoeken, de multifuel. We kopen hem, maar dan gebeurt iets vreemds. Het blijkt een fiets te zijn zonder wielen.

Je kunt er voor die smak geld nog lang niet op koken in de bergen van Nepal. Er moet brandstof in. Logisch, maar waarin? In een tankje. En dat tankje zit er niet bij. De driehonderd gulden zijn goed voor een brandertje en een pompje, maar het tankje moet je apart kopen. De winkelier verblikt en verbloost niet, het is nu eenmaal zo, in deze branche verkoopt men spullen waar je niets aan hebt als je er geen andere spullen bij koopt. Het tankje kost zestien gulden extra. En het liefst had de winkelier ons er een paar tankjes bij verkocht om telkens opnieuw met een schoon tankje aan een nieuwe reis te beginnen. Want met vuile tankjes kun je moeilijkheden krijgen, zegt ie. Ze worden op vliegvelden in beslag genomen, ook als ze leeg zijn maar nog naar brandstof ruiken. Hele branders zijn al in beslag genomen, omdat ze naar benzine roken, zegt Guust.

Je moet pas in Nepal je tankje vullen en pas daar je eerste maaltje koken. En het komt er eigenlijk op neer dat het een wegwerpkooktoestel is, want terug naar huis pakken ze hem op het vliegveld alsnog van je af.

Toch hebben we vóór de reis, thuis, het tankje gevuld met dieselolie. We wilden oefenen in koken op je knieën en we wilden zien wat ie kon. Verrassing, hij brandt scheef. Of ze het allemaal doen, alle msr-toestellen, weten we niet, maar de onze heeft een scheve vlam. En hoe dit ding aan een eervolle designvermelding komt, is een raadsel. Telkens als we na drie uur koken het tankje met nieuwe brandstof willen vullen, krijgen we een nevel van dieselolie over ons overhemd. In het tankje wordt druk opgebouwd. Dat is maar goed ook, dan kan de brandstof naar het brandertje geduwd worden. Maar die druk kan er niet meer af. Op het tankje is een pompje geschroefd waarmee de kok de eerste overdruk het tankje inpompt. Alleen als het pompje wordt losgeschroefd, kan de lucht ontsnappen. En dan ruik je de rest van de vakantie naar een olietanker.

We bakten kleine pannenkoeken in een kleine koekenpan. Dat ging niet geweldig en omdat het zo'n duur kooktoestel is gaven we het pannetje de schuld. De pannenkoeken werden niet overal even hard gebakken, er kwam een zwarte vlek in en telkens op dezelfde plek. De onderkant van de pan werd gedeeltelijk zwart van roet. Niet helemaal, het grootste deel bleef schoon. Het zat hem in de scheve vlam, een fout in het verstuivertje dat de brandstof doorlaat.

Zo kun je niet naar Nepal, meid. Stel de reis maar uit, wacht tot de post een nieuw verstuivertje brengt dat we natuurlijk eerst op scheefte moeten testen. Je staat in de wijde wereld voor gek met zulke pannenkoeken.

Bij het Amerikaanse kooktoestelletje worden twee verstuivertjes geleverd, eentje voor benzine en eentje voor alle andere brandstoffen waarop hij branden wil. Je moet de verstuivers wisselen. Met het onnozele gereedschap dat er bijgeleverd wordt valt dat niet mee.

Beter zou het zijn als het helemaal niet hoefde. En het hoeft niet. Nieuws: de Zweedse fabrikant van Optimus, een klassiek degelijk kooktoestel voor zwervers, had veel last van de populariteit van de Amerikaanse msr-kokers onder yuppentoeristen. Deze maand introduceert Optimus een lichtgewicht kooktoestel dat alle brandstoffen door dezelfde verstuiver jaagt. De Optimus Nova Multifuel. Alles wat aan de Dragonfly mis is, is door Optimus verbeterd. Maar dat zegt de Nederlandse importeur van Optimus. Eerst zelf zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden