Koninkrijkjes zonder grenspost

Britse kranten maakten vorige week gewag van de verwoesting van een openbare tuin in Leeds na een oproep op Facebook tot een groot watergevecht....

‘Eerlijk gezegd ben ik ontzet over het totale gebrek aan respect voor andermans liefde voor deze prachtige oase in het centrum van onze stad’, fulmineerde gemeenteraadslid John Procter in de krant The Daily Mail. ‘Het is onvergeeflijk om het werk van jaren te vernielen voor een paar uur lol.’

Het gemeenteraadslid zal er de ironie niet van inzien, maar de grote sociale netwerken staan op het punt hetzelfde doen. Kort na elkaar hebben MySpace (116 miljoen gebruikers), Facebook (109 miljoen leden) en Google (120 miljoen) aangekondigd dat ze hun netwerken wijder gaan openstellen.

Een van de redenen waarom internetters samendrommen bij een handvol grote netwerken is dat deze websites tot nu toe niet of nauwelijks toestonden dat hun gebruikers hun zorgvuldig opgebouwde profielen met contactlijstjes, muziekvoorkeuren en fotoplakboeken ook elders stalden. Het waren walled gardens – ommuurde tuinen, afgegrendeld van de boze buitenwereld. Wie eenmaal een perkje heeft aangelegd bij MySpace voelt er meestal weinig voor om alles nog een keer te herhalen in een iets andere vormgeving, bij een ander sociale netwerk.

Sinds een dag of tien lijkt daar verandering in te komen. ‘De muren om de tuin gaan om’, kondigde directeur Chris DeWolfe van MySpace onlangs aan. MySpace wil zijn gebruikers onder het mom van ‘dataportabiliteit’ meer mogelijkheden geven om meer informatie uit te wisselen – zoals hun publieke profiel, vriendenlijsten, foto’s, video’s en teksten – met andere netwerken en websites.

MySpace kon bij de aankondiging van de nieuwe dienst al meteen een aantal grote partners presenteren die ook de ramen openzetten. Webportaal Yahoo, internetveiling eBay, fotodeler Photobucket en miniblogdienst Twitter gaan gebruikers toestaan hun gegevens ook op MySpace te zetten en vice versa.

Facebook, het netwerk dat overwegend door Amerikaanse studenten wordt gefrequenteerd, kon niet achterblijven. Dat liet een dag na MySpace weten dat het ook zijn deur op een kier gaat zetten. Een nieuwe dienst, Facebook Connect geheten, moet straks de mogelijkheid bieden vanaf een andere website gegevens bij Facebook op te halen. Als er iets aan een profiel verandert, is dat meteen te zien bij andere aangesloten websites. Facebook heeft pas een andere grote aanbieder voor zijn dienst gestrikt, Digg, de website waarop gebruikers bepalen wat het belangrijkste nieuws is.

Als laatste stapte Google deze week de arena in, met Friend Connect. Daarbij gooit het webbedrijf niet zozeer zijn eigen netwerk wijd open, maar stelt het andere websites in staat met een paar aanpassingen gebruikersgegevens van andere netwerken op zijn eigen webpagina’s te tonen. Ook kunnen gebruikers met de naam en het wachtwoord van de ene profielensite zich bij andere webdiensten aanmelden.

Eenmaal binnen op een Connect-site, worden meteen de namen zichtbaar van alle Facebook- of Orkut-vrienden die daar ook actief op zijn. ‘Met Google Friend Connect geven we webmasters een soort zoutvaatje waarmee ze sociale capaciteiten over hun website kunnen strooien’, legde technisch directeur David Glazer van Google de nieuwe dienst op een persbijeenkomst uit.

Het ‘deuren-open-beleid’ is toegejuicht door analist Charlene Li van het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het sociaal netwerken zoiets wordt als lucht’, schrijft ze op haar weblog. ‘Ze zullen overal zijn waar de gebruikers ze willen hebben. In de toekomst zullen we terugkijken op 2008 en bedenken hoe archaïsch en gek het was dat we een bestemming als Facebook of LinkedIn moesten kiezen om ‘sociaal’ te zijn.’

Zover is het evenwel nog niet, merken andere experts op. Helemaal weg gaan de muren niet. Zo blijven de gegevens van de gebruikers bij MySpace bij dat netwerk staan en kunnen de MySpacers niet zomaar kiezen waar ze hun eigen waren uitstallen. Andere websites moeten een overeenkomst sluiten met MySpace en een speciaal protocol toepassen dat netwerken onderling met elkaar laat werken en gegevens uitwisselen.

Google Connect kent ook zijn beperkingen. Het is niet mogelijk voor websites iets anders te doen met de gegevens van gebruikers dan ze simpelweg te tonen op een webpagina, constateert Stacey Higginbotham van het weblog GigaOM. Het zal wel nog even duren voordat internetters in sociale netwerken even onbelemmerd kunnen ravotten als in de Millennium Square Garden in Leeds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden