Konijnvriendelijk hok levert half jonkie extra op

Een konijnenechtpaar levert 45 jonge konijntjes per jaar op. Maar in de nieuwe diervriendelijke kooi van konijnenfokker Hurkmans springen zij zo gelukkig rond dat ze er jaarlijks nog een half konijntje bij fokken....

In het landbouwblad Oogst komt Frans Hurkmans op voor de 200 konijnenfokkers die Nederland rijk is. Zij verenigen zich in de NOK en hiervan is Hurkmans voorzitter.

De vleeskonijnenbranche heeft het moeilijk. Niet alleen liggen zij al jaren in de clinch met de dierenbescherming, maar nu begint ook de Raad van Europa zich met het welzijn van de konijnen te bemoeien. Zij werkt aan een aanbeveling voor de commerciële konijnenhouderij. Ook in Den Haag studeert het ministerie van Landbouw op een nieuwe richtlijn. De konijnenfokkers zijn bang voor nieuwe regels waarin het konijnenwelzijn zwaar meetelt.

De fokkers klagen dat de vleeskonijnenteelt geen vetpot is. In de zomer draaien zij verlies, maar gelukkig trekt de vleesvraag in de winter aan. Het succes van de fokker staat of valt met de jaarlijkse produktie. Daarom is Hurkmans zo trots op zijn nieuwe kooi. De voedster (vrouwtje) moet voortaan een omweggetje nemen om haar jongen te zogen. Hierdoor trapt zij de jongen niet meer per ongelijk dood. Over een extra omweggetje voor de ram (het mannetje) rept hij niet.

Maar de dierenbescherming is nog niet tevreden. Volgens Marijke de Jong leven konijnen nog steeds in zeer kleine hokken in een omgeving zonder prikkels. De konijnen vervelen zich kapot, hebben niets beters te doen en dat leidt maar tot meer konijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden