Komt er een aflosboete? En is het dan nog wel slim om mijn hypotheek af te lossen?

Reinout van der Heijden beantwoordt wekelijks vragen van lezers in de rubriek Geldvraag. Deze week: 'Ik kijk met geldzaken niet ver vooruit, maar ik los wel mijn hypotheek af. Ik twijfel nu, als ik hoor dat in de toekomst de overwaarde van mijn woning belast wordt. Wat moet ik doen?'

Bladeren door een gids met woningaanbod Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bladeren door een gids met woningaanbodBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In de toekomst wordt niet de overwaarde van uw woning belast. Er komt dus ook geen aflosboete, zoals sommige politici beweren. Het blijft gunstig om de hypotheek af te lossen.

Het nieuwe kabinet wil vanaf 2020 een belasting invoeren op de eigen woning; een eigenhuistaks. Hoe vreemd het ook klinkt: de eigen woning is een bron van inkomen.

De woning is ook in de nieuwe plannen geen vermogen (box 3), maar inkomen (box 1). De hypotheekrente blijft daardoor aftrekbaar. De hoogte van de eigenhuistaks is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning, de betaalde hypotheekrente en het tarief van de inkomstenbelasting. Iemand met een hoog inkomen van meer dan 68.600 euro gaat dus meer voor zijn (deels) hypotheekvrije woning betalen dan iemand met minder inkomen.

Vanaf 2019 wordt het eigenwoningforfait altijd opgeteld bij uw inkomen, ook als u weinig of geen hypotheekrente betaalt. Dat is nu niet het geval, dankzij een aftrekpost op grond van de Wet Hillen. Het eigenwoningforfait bestaat al langer, maar het is nu alleen een drempel om de renteaftrek te beperken. Zodra het forfait hoger wordt dan de betaalde rente, krijgt de huiseigenaar door de Wet Hillen een aftrekpost waardoor er niets bij het inkomen hoeft te worden opgeteld.

Die aftrekpost verdwijnt, maar er komt een overgangsregeling. Het percentage voor de berekening van het eigenwoningforfait wordt vanaf 2020 verlaagd van 0,75 procent naar 0,6 procent. Daarnaast wordt de aftrekpost geleidelijk afgeschaft, gedurende dertig jaar.

Het is lastig om zelf het voordeel van aflossen te berekenen. Stel, u heeft een woning met een WOZ-waarde van 400 duizend euro en een aflossingsvrije hypotheek van 80 duizend euro. U betaalt 2,5 rente per jaar aan de bank. In 2019 wordt de eigenhuistaks ingevoerd. Als u de hypotheek in 20 jaar geleidelijk aflost, bent u 13 duizend euro goedkoper uit dan als u zou blijven sparen tegen 0,5 procent rente. Daarbij ben ik uitgegaan van de gunstige overgangsregeling en een inkomen van maximaal 68.600 euro. Bij deze rekensom heb ik de vermogensheffing in box 3 buiten beschouwing gelaten. Wie belastbaar vermogen in box 3 heeft, profiteert nog meer van aflossen.

En wat als de overgangsregeling later wordt ingekort? Dat is ongunstig voor huiseigenaren, maar ook dan levert aflossen meer voordeel op dan de hypotheek in stand houden. Aflossen is alleen niet gunstig als uw spaargeld ongeveer evenveel of meer rendement oplevert dan u aan hypotheekrente betaalt. Dat lukt alleen met beleggen. Wie daarvoor kiest, moet wel actiever bij zijn geldzaken betrokken zijn.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Is de hypotheek aflossen extra gunstig geworden?
In mijn aangifte inkomstenbelasting zie ik ineens een aftrekpost 'vanwege geen of kleine eigenwoningschuld'. Krijg ik nou een aftrekpost omdat ik de hypotheek deels hebt afgelost? Is dat iets nieuws?

Wat moet ik als alleenstaande met een koopwoning?
Ik ben alleenstaande zonder kinderen en net de 50 gepasseerd. Heeft het wel zin om een eigen woning te kopen?

Moet ik mijn hypotheek nog aflossen?
Ik kijk met geldzaken niet ver vooruit, maar ik los wel mijn hypotheek af. Ik twijfel nu, als ik hoor dat in de toekomst de overwaarde van mijn woning belast wordt. Wat moet ik doen?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden