DE KWESTIEPeter de Waard

Komt ABN Amro goed weg met de boete van 480 miljoen?

null Beeld
Peter de Waard

Een bekende beurswijsheid luidt: Buy the rumor, sell the fact. De markten reageren heel vaak overdreven op geruchten. Bij geroezemoes over gunstige tijdingen stijgt de koers te hard, waarna beleggers weer bij zinnen komen als de feiten naar buiten komen. Soms wordt ook gezegd: Sell on the news.

Het omgekeerde kan worden gezegd als het gaat om slecht nieuws: Sell the rumor, buy the fact. Met de beurskoers van ABN Amro ging het al lange tijd niet goed, omdat er nog altijd weinig zekerheid was over een boete voor het faciliteren van witwastransacties. Maar nu eindelijk duidelijkheid is geschapen, herstelde de koers zich maandag. Het aandeel staat weer op 11 euro. Begin mei vorig jaar kon je er nog een voor 5,80 euro kopen.

ABN Amro moet 480 miljoen euro aftikken, hetgeen lager is dan verwacht. ‘Hoogte boete een meevaller’, kopte beleggingssite Iex.nl. De bank zal in het eerste kwartaal een verlies lijden, maar in het tweede kwartaal is het leed al geleden.

Rabobank en ING schikten eerder voor 774 miljoen en 775 miljoen euro om van verdere vervolging te worden gevrijwaard in respectievelijk het rentemanipulatieschandaal en een soortgelijke witwaszaak. Het zou alleen om publicitaire redenen al verstandig zijn geweest ABN Amro minimaal 776 miljoen euro te laten betalen. Dan hadden de koppen kunnen zijn: ‘Hoogste boete ooit voor bank’.

Hiermee zou ook het volk tenminste het idee hebben gehad dat er recht wordt gedaan. De boete van 480 miljoen euro bestaat uit 300 miljoen echte boete en 180 miljoen euro compensatie vanwege het voordeel dat de bank genoot door minder mensen in te zetten voor toezicht. Justitie hoopt haar tanden toch te hebben laten zien door onderzoek te doen naar strafrechtelijke vervolging van drie personen, onder wie voormalig topman Gerrit Zalm. Maar hiermee loopt het Openbaar Ministerie risico op veel grotere maatschappelijke verontwaardiging als het trio vrijuit gaat.

Dat een meerderheid van de aandelen nog in handen is van de staat – de boete is deels vestzak-broekzakwerk – zou geen reden zijn geweest voor de lagere boete. Integendeel. Justitie zegt dat ABN Amro met de Nederlandse staat als grootaandeelhouder zich juist extra bewust had moeten zijn van de voorbeeldfunctie. De hoogte van de schikking moet afschrikwekkend genoeg zijn om de bank op het rechte pad te krijgen. Het lijkt er veel op dat de schikking een kwestie is van loven en bieden. ‘Bij 400 miljoen laten we het op een rechtszaak aankomen’, zou de bank zeggen, ‘bij 200 miljoen dagen we je voor de rechter’, aldus het OM.

ABN Amro doet graag voorkomen dat de boete hoger is dan verwacht. Er was een voorziening ingeboekt van 400 miljoen euro. Hopelijk heeft justitie zich daar niet door laten leiden. Elke bank zou dan zelf richting kunnen geven aan de hoogte van de boete.

Misschien een toekomstige beurswijsheid: Avoid heavy fines, take provision.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden