nieuws

Komende vijf jaar worden 2 miljoen vacatures verwacht

Werkzoekenden hebben het de komende jaren voor het uitkiezen: tot 2026 worden ruim 2 miljoen baanopeningen verwacht. Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), verbonden aan de Universiteit van Maastricht.

Sofie van Putten
Utrechts adviesbureau Jonge Honden.  Beeld Marieke Wijntjes
Utrechts adviesbureau Jonge Honden.Beeld Marieke Wijntjes

Door economisch herstel na de coronacrisis neemt het aantal vacatures toe. Deze stijging wordt vooral gedreven door een vervangingsvraag: 90 procent van de baanopeningen komt voort uit het vertrekken van personeel.

Didier Fouarge, onderzoeksleider en directeur van het ROA, ziet een positieve trend in de baankansen, maar waarschuwt dat we niet te vroege moeten juichen. ‘Wij zijn optimistisch over de kans op werk, maar minder optimistisch dan 2 jaar geleden vlak voor de covidcrisis.’ Zo is het bijvoorbeeld lastig te voorspellen of winkels en horecagelegenheden open blijven of dat er weer een nieuwe lockdown komt. ‘Er is een nieuw advies aangevraagd door het Outbreak Management Team, we weten nog niet wat dat met zich mee gaat brengen.’

Voor hoogopgeleide afgestudeerden zijn de arbeidsmarktperspectieven ondanks de onzekerheid goed, zeker als zij een opleiding hebben in de techniek, de zorg of het onderwijs. Jannes van der Velde, woordvoerder van Algemene Werkgeversvereniging Nederland, bevestigt deze bevinding uit het ROA-onderzoek. Werkgevers zijn vooral druk op zoek naar werknemers voor technische beroepen. ‘Het is al jaren moeilijk om technisch geschoold personeel te vinden. Dit probleem heeft tijdens de coronacrisis minder aandacht gekregen, dus het zal voorlopig aanhouden.’

De perspectieven voor werkzoekenden, zowel pas afgestudeerden als werklozen, hangen af van de arbeidsvraag per sector en de hoeveelheid mensen die hier werk in zoeken. Voor economische of maatschappelijke beroepen is meer aanbod van werkzoekenden dan vraag van werkgevers. Dit maakt de perspectieven van mensen met zo’n opleidingsachtergrond minder gunstig.

Sommige sectoren, zoals de horeca en evenementensector, hebben te maken gehad met een ware exodus van personeel, dat vaak overstapte ander werk tijdens de lockdown. Hier blijft de hoeveelheid vacatures voorlopig groot.

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? Verdien je wel genoeg? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden