Kolencentrale Borssele eerder dicht na dodelijke val

De kolencentrale in Borsele is dinsdag gesloten na een reeks ernstige ongelukken waarbij het personeel betrokken was. Het overlijden van een 52-jarige medewerker na een ongeval bij een kolentrechter is de directe aanleiding de Zeeuwse centrale voorgoed te sluiten.

De kolencentrale in Borssele Beeld anp
De kolencentrale in BorsseleBeeld anp

De bijna dertig jaar oude centrale van elektriciteitsmaatschappij EPZ zou eind dit jaar pas dicht gaan, net als vier andere Nederlandse kolencentrales die volgens het Energieakkoord te verouderd zijn om aan de milieueisen te voldoen. Maar de 'ernstige incidenten' van de afgelopen maanden trekken volgens directeur Carlo Wolters een dusdanig 'zware wissel op de medewerkers' dat de productie vroegtijdig is gestopt.

Het gaat om drie ongelukken in de afgelopen vijf maanden. Zes medewerkers liepen verwondingen op, van wie de laatste met dodelijke afloop. Een uitzonderlijke situatie. Ongelukken van zulke ernst zijn volgens een woordvoerder van de kolencentrale nog niet voorgekomen in de dertien jaar dat zij er werkt. Het komt volgens haar hard aan bij de negentig collega's, 'die in nauw contact staan met elkaar'.

In juli moest een medewerker met brandwonden naar het ziekenhuis nadat hij gloeiende asdeeltjes over zich heen had gekregen tijdens het schoonmaken van een rooster. Eind september raakten vier mensen gewond bij twee explosies van een biomassa-installatie. Twee medewerkers zijn toen met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen moest een aantal weken in het ziekenhuis blijven. EPZ meldde een maand na het ongeluk bij de biomassa-installatie dat alle gewonde collega's weer thuis waren. Er is volgens het bedrijf vooruitgang in hun herstel.

Meerderheid Kamer wil kolencentrales sluiten

Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer lijkt voor sluiting van alle kolencentrales, maar premier Rutte niet. Als Nederland alle kolencentrales sluit, moet energie worden geïmporteerd van buitenlandse centrales die veel vervuilender zijn, aldus Rutte. Een groep van 64 hoogleraren wil dat alle tien kolencentrales voor 2020 worden gesloten.

Medewerker valt in kolentrechter

Het dodelijke ongeval gebeurde vrijdagavond tegen half elf bij de kolenopslag van de energiecentrale. Een 52-jarige medewerker uit Vlissingen kwam in een kolentrechter terecht van een transportband. Aangesnelde medewerkers en hulpdiensten slaagden er niet in het slachtoffer te reanimeren.

De overleden man werkte voor de kolencentrale via Sagro, een aannemersbedrijf uit 's Heerenhoek. De installatie waarop het noodlottige ongeluk plaatsvond is ook van dat bedrijf. Op nadrukkelijk verzoek van de familie van de overleden medewerker doet Sagro geen mededelingen over de toedracht het ongeluk, 'behalve dat er grote verslagenheid heerst bij ons'. Op de bedrijfswebsite is slechts een rouwtekst te zien. De rest van de site is offline uit respect voor de 'zeer gewaardeerde medewerker'.

De inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, onderzoekt de ongelukken. Het is onduidelijk hoe bijzonder een dergelijke serie ongevallen is, zegt een woordvoerder van SZW. Het totaal aantal bedrijfsongevallen in Nederland is nagenoeg stabiel. In 2014 vonden ruim tweeduizend zware bedrijfsongevallen plaats, waarbij zestig personen overleden. De conclusies van de onderzoeken worden volgens de woordvoerder doorgaans vier maanden na een incident openbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden