Koerswinsten Europa verdampen

AMSTERDAM (ANP) - De koerswinsten die de Europese beurzen in donderdagochtend hadden geboekt, verdampten in de loop van de middag. Een lagere opening op Wall Street leidde tot een negatieve stemming.

De AEX-index stond met nog een klein uur te gaan 0,2 procent in de plus op 482,01 punten. De MidKap won 0,4 procent op 665,53 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt noteerden vrijwel vlak, die in Parijs verloor 0,3 procent.

De lagere opening in New York kwam nadat macrocijfers uit de Verenigde Staten gemengd waren. Een tweede raming van de economische groei in de VS in het eerste kwartaal was met 0,9 procent op jaarbasis in lijn met de verwachting. Het cijfer over het aantal uitkeringsaanvragen vorige week viel echter hoger uit dan verwacht.

Kwartaalresultaten Sears en Costco

Verder publiceerden de Amerikaanse detailhandelsbedrijven Sears en Costco kwartaalresultaten. De prestaties van Sears vielen tegen, terwijl die van Costco de verwachtingen overtroffen.

De Europese banken en verzekeraars sleurden de indices omlaag. In Londen verloren HBOS, Royal Bank of Scotland en Barclays respectievelijk 4,1 procent, 1,4 procent en 1,7 procent. De Franse financiële fondsen Credit Agricole en Société Générale stonden respectievelijk 3,8 en 1,9 procent lager.

Aegon

In de AEX-index in Amsterdam verloor verzekeraar Aegon 1,1 procent. Bankverzekeraars ING en Fortis daalden 1 procent.

De grootste verliezer was vastgoedbedrijf Unibail Rodamco. ,,Ik verbaasde me over de koersstijging van gisteren, niet over de daling vandaag. Men maakt zich zorgen over alle fronten van de Europese vastgoedmarkt.'' Het Frans-Nederlandse bedrijf noteerde een verlies van 3,2 procent.

Draka

In de MidKap-index steeg de koers van kabelproducent Draka met 3,3 procent. Volgens Zwaneveld was dit een reactie op het nieuws dat Nexans, een Franse branchegenoot van Draka voor 90 miljoen euro het Italiaanse Intercond overneemt.

Bouwbedrijf Heijmans won 4,7 procent. Beleggers waren tevreden over enkele personele wijzigingen. Het concern maakte de naam van de nieuwe bestuursvoorzitter bekend en kondigde aan dat de president-commissaris voortijdig vertrekt. Het laatste gebeurde onder druk van een aandeelhouder.

OPG

Het lokale fonds OPG profiteerde van een verhoging van het beleggingsadvies door zakenbank Petercam en noteerde een koerswinst van 7 procent.

De Duitse staatsobligaties noteerden lager op 111,58, tegen een stand van 112,33 bij het slot van de handelsdag woensdag. De olieprijs steeg naar 131,66 dollar per vat van 159 liter. De euro noteerde een stand van 1,5530 dollar tegen 1,5630 bij het einde van de handelsdag woensdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden