Koersval TNT door rode cijfers en zorgelijke vooruitzichten

De top van het internationale koeriersbedrijf TNT heeft ondanks de rode cijfers alle vertrouwen in de toekomst, maar voor de beleggers geldt dat even wat minder.

Beeld anp

Vanwege de magere vooruitzichten voor dit jaar - aanhoudend zware omstandigheden - en voor de nabije toekomst, lieten zij het aandeel dinsdag massaal vallen. TNT eindigde op de Amsterdamse beurs bijna 10 procent lager.

Geen verbetering

Het pakjesbedrijf uit Hoofddorp meldde dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers te werken aan de verbetering van de winstgevendheid voor de komende jaren. Voor dit jaar wordt echter nog geen verbetering verwacht.

TNT denkt dat de moeilijke marktomstandigheden in 2015 aanhouden, vooral in de belangrijke West-Europese markt. In die lastige markt worden diverse nieuwe knooppunten geopend. Ook worden veel kosten gemaakt voor de verdere hervorming van het bedrijf. Dat is pas vanaf 2016 terug te zien in de resultaten, zei topman Tex Gunning.

Uitbreiding en verbetering van Europees netwerk

Het bedrijf zet in op de verbetering en uitbreiding van zijn Europese netwerk, zowel op de weg als in de lucht. Daarbij wordt vooral gemikt op kleine en middelgrote bedrijven. Zo moeten de weggelopen klanten van de afgelopen jaren worden teruggewonnen, stelt Gunning. De omzetgroei moet dan vanaf 2016 gelijke tred houden met de groei van de economie.

TNT zag de omzet vorig kwartaal met 1,6 procent stijgen naar 1,8 miljard euro. Daarop werd een nettoverlies geleden van 137 miljoen euro. Dat kwam onder meer door eenmalige lasten van 77 miljoen euro, die samenhangen met de verslechterde vooruitzichten in diverse markten. In heel 2014 zakte de omzet met ruim 3 procent, naar 6,7 miljard euro. Het nettoverlies groeide met 60 procent naar 195 miljoen euro.

Concurrentie

Beleggers reageerden niet alleen op de magere vooruitzichten voor dit jaar. De financiële doelen die TNT dinsdag bekend maakte richting 2018 en 2019, werden ook zwaar onder de maat gevonden. TNT heeft al het moeilijk sinds het in 2011 werd losgemaakt uit TNT Post. De snel groeiende internetaankopen zijn potentieel een goudmijn voor het pakjesbedrijf, maar de concurrentie is moordend, onder meer van voormalig zusterbedrijf PostNL. Een fusie met het Amerikaanse UPS leek de oplossing voor TNT, maar die werd in 2012 verboden door Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden