Koersmanipulatie Fortis bekeken

De Brusselse effectenbeurs onderzoekt mogelijke koersmanipulatie van het aandeel van de Belgisch-Nederlandse financiële groep Fortis of van de Belgische Generale Bank....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De beurs bekijkt met name of er tijdens de overnamestrijd rond de Generale Bank opzettelijk valse geruchten zijn verspreid over de mogelijke interesse van Deutsche Bank voor één van beide partijen.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Financieel-Economische Tijd in zijn editie van gisteren. Volgens de wet is koersmanipulatie in België strafbaar. In mei ontbrandde een hevige overnamestrijd rond Generale Bank. Fortis deed eerst een bod, waarna ABN Amro een tegenbod deed. Uiteindelijk trok Fortis aan het langste eind toen het bestuur van de Generale Bank het bod van ABN Amro als vijandig betitelde en een gifpil uitgaf waarmee Fortis zijn belang van 35 procent kon uitbreiden.

Voortdurend deden op de beursvloer tijdens het gevecht geruchten de ronde over de mogelijke betrokkenheid van Deutsche Bank. Het is nooit duidelijk geworden of die geruchten op waarheid berustten, maar ze hadden mogelijk wel invloed op de koers van zowel Fortis als Generale Bank.

Dat is van belang, omdat Fortis voor een belangrijk deel in aandelen heeft betaald voor zijn overname van Generale. De Belgische nederlandse bank-verzekeraar had dus belang bij een hoge beurskoers van zijn aandelen. Ook de koers van Generale zelf zou zijn opgedreven door de geruchten. Bij de beurs was gisteravond geen bevestiging meer te krijgen van het onderzoek.

Gisteren werd ook bekend dat Fortis zijn belang in Suez/Lyonnaise des Eaux van krap 6 procent teruggebracht tot 2,1 procent. De verkoop levert de bankverzekeraar 4,8 miljard Franse frank op (ruim 1,6 miljard gulden). Fortis zal dit bedrag gebruiken voor de overname van de Generale Bank.

Een woordvoerder zegtdat de aandelentransactie niet van invloed is op de winstprognose voor 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden