Koersen via internet sneller bij beleggers

Particuliere beleggers zullen in de toekomst veel sneller koersinformatie kunnen krijgen. De beurs wil via internet tegen betaling zelfs 'real-time' koersinformatie en bedrijfsnieuws beschikbaar stellen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maar ook het doorgeven van koersinformatie aan het gratis toegankelijke Teletekst wordt verbeterd. De vertraging van de doorgegeven koersen van effecten en opties zal worden beperkt tot een kwartier. Ook zullen de pagina's iedere vijf minuten worden ververst, waardoor de koersen op Teletekst maximaal 20 minuten oud kunnen zijn. 'Dit is een gemiddelde vertraging van 17,5 minuut. Volgens onze berekening is dit een verbetering van gemiddeld 6,5 minuut', stelde president-directeur G. Möller dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van AEX Holding, de eigenaar van de aandelen- en optiebeurs.

Onlangs klaagde de Vereniging van Effectenbezitters nog over de trage doorgifte van de koersen via Teletekst. De beurs kan volgens Möller de koersen niet real-time aan Teletekst doorgeven, omdat hierdoor de contractuele afspraken met afnemers in binnen- en buitenland zouden worden geschonden. Zij moeten wel voor de aanlevering van de koersen betalen.

De beurs is wel bereid particuliere beleggers dezelfde faciliteiten beschikbaar te stellen. Hiervoor wordt een speciale internet-site gecreëerd. Op deze internet-site zal niet alleen directe koersinformatie kunnen worden gevonden, maar ook het actuele nieuws dat bedrijven aan de beurs bekend maken. Volgens de beurs kunnen beleggers die hun portefeuille in hun pc hebben zitten, via dit systeem ook onmiddellijk op koersontwikkeling reageren. 'Want wat heb je aan real-time koersinformatie als je niet tegelijkertijd real-time kan handelen', stelde directeur J. Brouwer van de effectenbeurs.

De AEX Holding heeft een zeer goed jaar achter de rug. De effectenomzet steeg tot meer dan twee biljoen gulden; 'drie keer het bruto nationaal product van Nederland', benadrukte Möller. De winst van AEX Holding verdubbelde van 43 naar 81 miljoen gulden. De AEX kent nu zeven grote aandeelhouders, waaronder de drie grote banken en de investeringsmaatschappij HAL Investments.

Dit jaar zal de optiebeurs worden ondergebracht in het gebouw van de effectenbeurs aan het Damrak. Met de operatie is een bedrag van 100 miljoen gulden gemoeid. Möller is niet bang dat na de totstandkoming van de EMU de beurshandel uit Amsterdam verdwijnt. Hoewel alle koersen al vanaf 1 januari in euro's zullen luiden, zal de handel in Nederlandse fondsen volgens zijn zeggen in Amsterdam geconcentreerd blijven. 'Hier zijn de bied- en laatprijzen het scherpst en daardoor is ook de liquiditeit het hoogst. In een concurrentieslag met andere beurzen kan je het dan heel goed volhouden.' Möller verwacht dat tot ver in de volgende eeuw de beleggers voor een groot gedeelte nog regionaal gericht zullen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden