Koers KPN explodeert door geruchten

De Amsterdamse beurs is het laatste kwartaal van het jaar sterk begonnen: de AEX-index maakte een sprong van bijna vijf punten; geen van de 24 hoofdfondsen sloot in de min (telefoniebedrijf Versatel en handelshuis Hagemeyer maakten pas op de plaats); een van de hoofdfondsen, KPN, steeg maar liefst 7 procent...

De koers van KPN explodeerde na berichten in de zakenkrant TheWall Street Journal dat het Spaanse Telefónica een overnamebodop KPN overweegt. De geruchten werden niet bevestigd in Spanjeof Nederland, maar beleggers hechtten er klaarblijkelijk tochwaarde aan. Telefónica zelf daalde lichtjes (0,1 procent) naar13,61 euro.

Een van de andere grote stijgers was supermarktconcern Ahold.Het bedrijf nam maandag 56 winkels van de Oostenrijksebranchegenoot Julius Meinl over in Tsjechië. Het is de eersteovername sinds het omvangrijke boekhoudschandaal bij hetsupermarktconcern. Ahold neemt niet alle filialen van JuliusMeinl in Tsjechië over.

Ook de indexen van andere Europese beurzen stegen, zij hetniet zo sterk als die van het Damrak. In het buitenland wasnieuws over fusies en overnames eveneens een belangrijke motorvan de koerswinsten. De Britse drogisterij- en cosmeticaketenBoots maakte bekend samen te gaan met branchegenoot AllianceUniChem. De twee gaan verder onder de naam Alliance Boots met eengezamenlijke jaaromzet van meer dan dertien miljard pond (ruimnegentien miljard euro). De aandeelhouders en demededingingsautoriteiten moeten de fusie nog goedkeuren.

Dat maakten de ondernemingen maandagochtend bekend. Boots enAlliance zullen in Groot-Brittannië en de rest van Europabeschikken over 2600 winkels. In een verklaring wordt gesprokenvan een fusie van gelijken.

'Fusies en overnames zijn een motor voor aandelen', zeifondsmanager Romain Boscher tegen het persbureau Bloomberg. Inhet derde kwartaal alleen al zijn tot nu toe voor 330 miljarddollar fusies en overnames aangekondigd waarbij Europesebedrijven zijn betrokken. In dezelfde periode vorig jaar was dat139,9 miljard dollar.

Europese bedrijven met een veel afzet in de Verenigde Statenprofiteerden maandag van een zwakke euro. Die kwam op het laagsteniveau in drie maanden uit: 1,1913 dollar. DaimlerChrysler, dat45 procent van zijn auto's in de VS verkoopt, steeg 1,8 procentnaar 44,94 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.