Koers failliet fonds Wyers stijgt ruim dertienduizend procent

Een warrant van het failliete Wyers Beheer heeft dinsdag een recordsprong gemaakt in de historie van de Amsterdamse effectenbeurs. De koers van de warrant - een recht om een nieuw uit te geven aandeel te kopen - steeg op één dag van zes cent naar acht gulden; een winst van...

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Niemand weet wat er exact is gebeurd. Zowel de aandelen als de warrants van Wyers zijn waardeloos. Gordijnenmaker Wyers Beheer ging twee jaar geleden failliet. De werkmaatschappij in Maarsbergen werd door de curatoren verkocht. De naar het strafbankje van de beurs gedegradeerde moedermaatschappij bleef garant staan voor de resterende schuld.

'Ik denk dat iemand zich geweldig in de vingers heeft gesneden en dat vele anderen daar handig een slaatje uit hebben geslagen', zei een handelaar woensdagavond.

Vermoed wordt dat een onbekende belegger op last van hogerhand zijn positie heeft moeten indekken. Mogelijk zou het beursbestuur hier de hand in hebben gehad. Het beursbestuur kon woensdagavond geen commentaar geven. 'Het enige dat we nu weten is dat de nieuwe koers geen tikfout is.' Ook AOT, dat als specialist handelt in niet-officieel genoteerde fondsen, kon niet zeggen wat er precies was gebeurd.

Handelaren denken dat een speculant een shortpositie van 25 duizend warrants Wyers heeft opgebouwd. Hierbij zijn warrants op termijn verkocht. De speculant moet in dat geval gehoopt hebben op een koersdaling, zodat hij de verkochte aandelen goedkoper zou kunnen terugkopen.

Dit avontuur is volkomen verkeerd afgelopen. De koers daalde niet. De belegger dekte zich ook niet in door voorzichtig mondjesmaat kleine porties warrants terug te kopen. Van de warrants Wyers is maar een beperkt aantal beschikbaar. Vaak vindt er op dagen helemaal geen handel plaats.

Woensdagmorgen roken beurshandelaren dat een in financiële nood verkerende belegger ineens op grote schaal warrants Wyers wilde hebben. 'Iedereen deed net of die effecten er niet waren. De arme belegger was gedwongen steeds meer te bieden. Ja, in dat geval zijn we allemaal haaien', verklaarde een handelaar.

Pas bij een prijs van acht gulden konden er zaken worden gedaan. 'Een klant van mij had er onlangs nog drieduizend gekocht voor elf cent per stuk. Tweeduizend heeft hij er nu voor acht gulden kunnen verkopen. Duizend houdt hij er over voor morgen. We zullen kijken wat de koers dan gaat doen. Misschien moet er nog meer gekocht worden', zei hij verder.

De koers van het aandeel Wyers veranderde woensdag nauwelijks. Die ging slechts met een dubbeltje omhoog tot 60 cent. De koers van het aandeel schommelt al tijden rond de twee kwartjes, net als het eveneens waardeloze aandeel Fokker.

De warrants geven formeel recht op de aankoop van nieuw uit te geven aandeel Wyers. Het aandeel Wyers kost dan twee warrants plus 27,50 gulden.

Wat de motieven van de speculant zijn geweest, is volstrekt onduidelijk. Een koersdaling van bijvoorbeeld 6 naar 2 cent had niet meer dan duizend gulden opgeleverd. De koersstijging naar 8 gulden kan hem nu twee ton hebben gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden