Koers Euronext stort in na bod beurs New York

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Euronext is maandag ingestort nadat de effectenbeurs van New York, de New York Stock Exchange (NYSE), een bod had uitgebracht van 8 miljard euro (10,2 miljard dollar) op de Europese beursorganisatie.

Het nieuwe fusiebedrijf zou een marktwaarde hebben van 21 miljard dollar, zo maakte NYSE maandag bekend. NYSE biedt 0,98 aandeel NYSE-Euronext plus 21,32 euro in contanten voor één aandeel Euronext. NYSE-aandeelhouders krijgen in ruil voor hun aandeel één NYSE-Euronext-aandeel. Beleggers deden het aandeel maandag massaal van de hand. Euronext sloot in Amsterdam bijna 9 procent lager op 67,90 euro.

Ook handelaren hebben hun twijfels bij het bod. Daan Muusers van FBS Bankiers vindt het een vreemde deal. "Euronext en NYSE hebben een ongeveer gelijkwaardige omzet, waarbij Euronext veel winstgevender is. Toch domineren de Amerikanen, die een meerderheid krijgen van rond de 60 procent. De Amerikanen krijgen het ook voor het zeggen in het bestuur. Ik denk dan dat de Europeanen de overeenkomst niet erg best hebben onderhandeld."

NYSE wil onder meer dat de hoofdzetel van de nieuwe beursinstelling in New York komt. De huidige NYSE-topman John Thain zal het nieuwe bedrijf leiden, met Euronext-topman Jean-Francois Theodore als tweede man. De Nederlander Jan-Michiel Hessels, de huidige voorzitter van de raad van commissarisen van Euronext, wordt de voorzitter van de nieuwe combinatie.

Deutsche Börse is ook nog in de race voor Euronext, de exploitant van de effectenbeurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon. Maar volgens Euronext biedt een combinatie met NYSE op dit moment de meest aantrekkelijke transactie voor de aandeelhouders en andere belanghebbenden, zo verklaarde het beursbedrijf maandag. Dinsdag worden beide voorstellen met de aandeelhouders besproken op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Euronext raakt ook met een eventuele fusie met Deutsche Börse de leiding kwijt. Na een overgangsperiode met een gedeeld voorzitterschap zou Deutsche Börse-topman Reto Francioni de scepter zwaaien.

De consolidatieslag tussen de effectenbeurzen wereldwijd is met de laatste ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. De afgelopen anderhalf jaar mislukten pogingen van zowel Deutsche Börse als Euronext om de London Stock Exchange (LSE) in te lijven.

Inmiddels lijkt de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq er met LSE vandoor te gaan. Onlangs kocht Nasdaq een kwart van de aandelen in LSE.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden