Koers bitcoin in vrije val, maar voor hoelang? Banken en toezichthouders nu ook interesse in cryptovaluta

De bitcoin maakte vrijdag een diepe duik. Maar dat lijkt de financiële wereld niet te deren. Die omarmt de cryptomunt, ondanks serieuze waarschuwingen.

Foto Marco Melgrati

Afgelopen zondag schoot de koers van de bitcoin over de 20 duizend dollar heen; vrijdagochtend daalde de munt even tot onder de 13 duizend. Koersstijgingen van 40 tot 50 procent in een week zijn voor de bitcoin net zo gewoon als dalingen van dezelfde omvang. Dat neemt niet weg dat de financiële wereld, die aanvankelijk niets van de bitcoin moest weten, de zo mysterieuze cryptovaluta alsnog lijkt te omarmen.

Centrale banken waarschuwen continu voor bitcoins. Maar de financiële wereld waarover zij waken, ziet dat er geld te verdienen valt aan de hype en is bezig de speculatie met cryptomunten te faciliteren.

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag dat Goldman Sachs bezig is een handelsdesk voor bitcointransacties in te richten. Beleggers kunnen dan via een van de grootste zakenbanken ter wereld bitcoins en andere cryptovaluta kopen en verkopen. Op dit moment zijn bitcoinbeleggers aangewezen op internetplatforms die herhaaldelijk vastlopen vanwege te veel aanbod of te veel vraag. Vaak duurt het een etmaal voordat transacties worden uitgevoerd en lopen aan- en verkoopprijzen te ver uiteen.

Goldman Sachs wil de prijsvorming verbeteren door zelf als bemiddelaar op te treden tussen kopers en verkopers. Als de bitcoinmarkt transparanter wordt gemaakt doordat grote zakenbanken de handel overnemen, zou dat bitcoins en andere cryptovaluta aantrekkelijker maken. Goldman Sachs is al tussenpersoon in de handel van bitcoinderivaten.

De beide termijnbeurzen van Chicago hebben deze maand termijncontracten (bitcoinfutures) gelanceerd op de bitcoin. Met deze futures kunnen beleggers speculeren op een koersdaling van de bitcoin. Dat maakt bitcoins aantrekkelijker voor gewone beleggers. Vele institutionele beleggers kijken bij gebrek aan andere beleggingsmogelijkheden (torenhoge aandelenprijzen, negatieve rentes op obligaties) verlekkerd naar de extreme koerswinsten van de bitcoin. Ondanks de koersdaling van de afgelopen dagen is de waarde van de bitcoin het afgelopen jaar verdertienvoudigd. Alleen deze maand werd de cryptomunt al 66procent meer waard.

Als de bitcoinhype overspringt naar het reguliere financiële systeem, zou de cryptomunt een 'systeemrisico' kunnen worden, net zoals de Amerikaanse 'rommelhypotheken' (subprimes) tien jaar geleden. Als beleggers en banken massaal in de ongereguleerde en ondoorzichtige markt van virtuele munten stappen, zou het onderlinge vertrouwen van banken daaronder kunnen lijden.

Grillig

Hoogleraar Banking en Finance, Harald Benink van Tilburg University, is daar echter niet bang voor. 'Daarvoor is het fenomeen nog veel te klein.' Benink denkt wel dat de met bitcoinhandel geriskeerde bedragen zullen groeien nu er (sinds 10 december) bitcoinfutures op de Amerikaanse beurzen genoteerd zijn. Benink: 'De bedragen die op het spel staan door de handel in bitcoinfutures kan vele malen groter zijn dan de bedragen die omgaan op de bitcoin-markt zelf.

'Maar bitcoins zijn niet de nieuwe subprime-hypotheken. Banken kunnen erin gaan handelen, maar zullen er niet op grote schaal in beleggen. Doordat de koersbewegingen van bitcoins en andere cryptovaluta zo grillig zijn, zullen toezichthouders hoge eisen stellen aan de buffers van banken die in bitcoins handelen. Daarmee schieten banken zichzelf in de voet.'

Niettemin hebben economen als Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz opgeroepen tot een verbod van cryptovaluta. Volgens Benink is zo'n verbod zinloos: 'Als de centrale banken de cryptomunten zouden verbieden komt er weer iets anders. Als mensen onderling afspreken dat ze elkaar met zwaardvissen of Volkskranten willen betalen, kan een overheid of toezichthouder daar weinig tegen doen.'

De bitcoin is ooit opgezet als een betaalmiddel, een alternatief voor regulier geld. Maar als betaalmiddel wordt de bitcoin nauwelijks gebruikt. De cryptomunt is verworden tot een oppotmiddel en speculatieobject.


Ondanks de dip blijft de bitcoinkoers torenhoog. Dit schreven we er de afgelopen tijd over:

De bitcoin doorloopt alle stadia van een klassieke financiële bubbel: wanneer volgt de crash? Het is wachten op de duizelingwekkende koersval.

Rotterdams softwarebedrijf vervangt in zijn kerstpakket de jaarlijkse fles wijn voor een stukje cryptomunt
Het is weer eens wat anders dan het jaarlijkse flesje wijn, de kalender, het zakje gezouten cashewnoten of cranberry-paté in feestelijke verpakking: het Rotterdamse softwarebedrijf VI Company trakteert zijn relaties en werknemers in de aanloop naar de feestdagen op de cryptomunt ether. Of beter gezegd: een klein stukje van een ether. Het bedrijf wil werknemers met dit onorthodoxe kerstpresentje wat praktijkervaring met de ether en de achterliggende techniek laten opdoen.

Digitale bankovervallers ruiken hun kans nu bitcoin door het dak gaat
Met de gigantische koersstijgingen van de bitcoin wordt het steeds aantrekkelijker deze cryptomunten te stelen. Online marktplaatsen zijn het ideale doelwit. Bij een nieuwe hack is voor tientallen miljoenen aan bitcoins buitgemaakt. Beveiliging is de achilleshiel van cryptobedrijven. (+)

Ondanks de dip in de bitcoinkoers blijft die torenhoog. Moet u nu zelf ook gaan delven? Acht vragen en antwoorden.

Meer over