Koers Aegon onderuit door flater in Verenigde Staten

Aegon deed vandaag dienst als bezemwagen in de AEX-index. Beleggers reageerden verschrikt op een grote verliespost in de Verenigde Staten, veroorzaakt door een verkeerde inschatting van de levensverwachting van oude Amerikanen.

Amerikaanse 85-plussers leven steeds langer. Beeld afp
Amerikaanse 85-plussers leven steeds langer.Beeld afp

Aegon incasseerde in het derde kwartaal een tegenvaller van 299 miljoen euro. Die is vooral te wijten aan een te rooskleurige raming van de resterende levensduur van Amerikaanse 85-plussers, legt bestuursvoorzitter Alex Wynaendts uit.

'Over de levensverwachting van 85-plussers was tien tot vijftien jaar geleden erg weinig bekend, omdat toen weinig mensen zo oud werden. We moesten dus op basis van schaarse statistieken een inschatting maken van de verwachte rendementen op levensverzekeringen voor deze groep.

'De laatste tijd is duidelijk geworden dat Amerikaanse 85-plussers steeds langer leven. Als verzekeraar hadden wij daar weliswaar rekening mee gehouden, maar hun levensverwachting stijgt minder snel dan wij hadden voorzien.'

Geen pensioenverzekering, maar spaargeld

Voor een levensverzekeraar is het gunstig als de verzekerde zo lang mogelijk leeft, omdat de klant dan langer premie betaalt en de ingelegde premie langer kan renderen. Op welke leeftijd de verzekerde overlijdt, maakt voor de hoogte van de uitkering niet uit, want dat is bij een levensverzekering meestal een vast bedrag.

Voor een pensioenverzekeraar is het juist gunstig als een gepensioneerde vroeg overlijdt, omdat de pensioenuitkering dan minder lang loopt. Maar Aegon verkoopt in de VS voornamelijk levensverzekeringen.

Wynaendts: 'De Amerikaanse verzekeringsmarkt is heel anders dan die in Nederland. Amerikanen sluiten geen pensioenverzekeringen af. Amerikanen sparen voor hun pensioen. Maar ze sluiten vaak wel levensverzekeringen af ten gunste van hun nabestaanden, opdat die verzorgd achterblijven.' Aegon verdient het meest in Amerika; 55 procent van het bedrijfsresultaat komt daar vandaan.

Aegon herijkt zijn levensverwachtingsramingen en -modellen ieder jaar in het derde kwartaal. Meestal levert dat weinig winstschokken op, maar dit jaar dus wel. De nettowinst van 52 miljoen euro was bijna vijf keer zo laag als in het derde kwartaal van 2013. Beleggers werden erdoor verrast. De koers van Aegon daalde met 5,8 procent.

Alexander Wynaendts, bestuursvoorzitter Aegon. Beeld anp
Alexander Wynaendts, bestuursvoorzitter Aegon.Beeld anp
Het kantoor van Aegon. Beeld anp
Het kantoor van Aegon.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden