Koers ABN in vrije val na bieding

Het aandeel ABN Amro is woensdag op de Amsterdamse beurs met bijna 5 procent gedaald, nadat de bank 6,3 miljard euro op de uitstaande aandelen van de Italiaanse bank Antonveneta had geboden....

Van onze verslaggever

Beleggers zijn overduidelijk niet erg ingenomen met de plannen van ABN Amro, die onder meer voorzien in de uitgifte van 135 miljoen nieuwe aandelen. Tegen de slotkoers van gisteren zou die emissie de bank iets meer dan 2,5 miljard euro opleveren. Vrijwel zonder uitzondering vinden analisten de prijs die ABN Amro bereid is te betalen - 25 euro per aandeel in contanten - te hoog. ABN Amro heeft al een aandeel van 12,7 procent in de Italiaanse bank.

Het bod van woensdag betekent niet dat de overname van Antonveneta in kannen en kruiken is. Diverse toezichthouders moeten hun fiat geven. Vooral de opstelling van Antonio Fazio, de president van de centrale bank van Italië, is van belang.

Fazio heeft tot dusverre niet toegestaan dat een buitenlandse bank een belang groter dan 18 procent in een Italiaanse branchegenoot verkreeg, maar is daar onlangs door de Europese Commissie voor op de vingers getikt.

Het bod van ABN Amro gaat in op 15 april, als de toezichthouders toestemming verlenen. De bank wil dat minimaal de helft van de aandelen wordt aangemeld, alvorens het bod gestand doet. De koers van Antonveneta sprong gisteren met ruim 6 procent op en sloot op 25 euro precies.

De kans bestaat dat het tot een overnamegevecht rond Antonveneta zal komen. De Italiaanse bank Populare di Lodi heeft niet onder stoelen of banken gestoken eveneens in Antonveneta te zijn geïnteresseerd. Lodi heeft officieel ruim 5 procent van de aandelen van Antonveneta in handen, maar volgens Italiaanse media controleert de bank via stromannen een belang van bijna 40 procent.

Banca Antonveneta is de zevende bank van Italië. De bank heeft ruim tienduizend medewerkers en ongeveer duizend kantoren, vooral in het noorden van het land. Vorig jaar boekte Antonveneta een winst van 283 miljoen euro, nadat het in 2003 rode cijfers had geschreven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden