Koers aandeel ABN Amro op 18,34 euro: 'nagenoeg perfect'

De terugkeer van ABN AMRO op de Amsterdamse beurs werd vrijdagochtend positief ontvangen door beleggers. De in 2008 genationaliseerde bank stond rond 11.30 uur op 18,34 per aandeel, ten opzichte van de introductiekoers van 17,75. Een positieve ontwikkeling voor zowel de staat als beleggers, volgens economieredacteur Yvonne Hofs.

Beeld anp

De Nederlandse staat bracht vrijdag in totaal 216,2 miljoen certificaten van aandelen van ABN Amro naar de markt. Daarmee is ongeveer 23 procent van de aandelen verkocht. De opbrengst bedraagt ruim 3,8 miljard. De totale waarde van de bank komt uit op circa 16,7 miljard euro. Het is de grootste beursgang van een Europese bank sinds de financiële crisis in 2008. Omstreeks 11.30 uur was het aandeel ABN 18,34 euro waard.

Economieredacteur Yvonne Hofs was aanwezig bij de beursgang. 'Het was stampvol, maar niet erg hectisch. Omdat ABN Amro niet op de AEX staat, werd de openingskoers aanvankelijk nergens in het gebouw weergegeven. Pas na enkele minuten was het duidelijk dat die op 18,18 uitkwam.'

De koers blijft tot nu toe tussen de 18,00 en 18,40. Nagenoeg perfect, aldus Hofs. 'Als de prijs onder de introductiekoers van 17,75 komt, zijn de kopers niet tevreden met hun aandeel. Maar als de koers veel hoger uitkomt is de staat niet blij, omdat ze dan te weinig hebben gevraagd voor hun aandelen.'

Hofs: 'Je zou voorzichtig kunnen concluderen dat de verkopers, NL Financial Investments (NFLI) en de zakenbanken, hun werk goed hebben gedaan. In de afgelopen weken hebben ze veel informatie verzameld, ze wisten wat beleggers ongeveer over zouden hebben voor de aandelen. Het lijkt erop dat ze goed hebben ingeschat wat een reële prijs voor de aandelen zou zijn.'

Een definitieve conclusie moet nog even wachten. 'De slotkoers, aan het einde van vandaag, is cruciaal.'

'Opwindendste beursgang in jaren is ABN Amro'

Het leek de Drie Dwaze Dagen wel: beleggers hebben massaal ingetekend op ABN Amro-certificaten. Is het voor particulieren een verstandige belegging?

ABN Amro is sinds de kredietcrisis drastisch veranderd. De vraag is of die nieuwe keurigheid na de beursgang standhoudt.

Verdient Staat investering terug?

ABN Amro werd in het najaar van 2008 genationaliseerd, omdat de bank ten onder dreigde te gaan in de internationale financiële crisis. Of de staat zijn investering van in totaal een slordige 22 miljard euro helemaal kan terugverdienen, is sterk afhankelijk van de ontvangst van het aandeel op de beurs.

De staat verkoopt vandaag slechts 23 procent van de aandelen. De rest zal minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in fases van de hand doen. De volgende tranche volgt op zijn vroegst over zes maanden. Het zal nog minstens twee jaar duren voordat de staat helemaal aandeelhouder af is.

Beeld anp

Kosten staatsovername ABN en Fortis

Overigens heeft de overname van ABN AMRO en Fortis in 2008 de Nederlandse staat de afgelopen jaren in totaal ruim 30 miljard euro gekost, schat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De directe kosten van de overname van ABN AMRO en Fortis en de daaropvolgende kapitaalinjecties bedragen in totaal 28 miljard euro. Daarvan wordt door het ministerie van Financiën 21,7 miljard euro toegerekend aan ABN AMRO.

De resterende uitgaven worden door het ministerie grotendeels toegerekend aan verzekeraar ASR, waarin de Nederlandse verzekeringsonderdelen van Fortis zijn ondergebracht.
Naast de directe kosten maakte het statistiekbureau een schatting van de rentelasten van de financiering van de hele operatie. Daar werden ontvangsten zoals dividend en ontvangen rente op leningen vanaf getrokken. Per saldo leverde dit een extra kostenpost van 2 à 3 miljard euro op.

De overheidsschuld groeide door de nationalisatie van de financiële ondernemingen in totaal eveneens met 30 miljard euro. De overname heeft het tekort van de overheid in de periode vanaf 2008 met 5 à 6 miljard euro verhoogd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden