Koenders zet streep door exportsubsidie

Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zet een streep door de exportsubsidies voor China en India. Door de toegenomen welvaart en concurrentiekracht van de twee landen hoeft daar op termijn geen subsidiegeld meer heen, heeft hij met staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken besloten....

De twee PvdA-bewindslieden willen de exportsubsidies voor ontwikkelingslanden anders vormgeven. De huidige regeling, genaamd ‘ontwikkelingsrelevante exporttransacties’ (ORET), voldoet in hun ogen niet meer. Die is te weinig ‘ontwikkelingsrelevant’, en de duurzaamheid van de gesubsidieerde projecten is niet gewaarborgd, schrijven Koenders en Heemskerk aan de Tweede Kamer.

ORET is gericht op Nederlandse bedrijven die infrastructurele werken in het buitenland uitvoeren. Vorig jaar noemde Koenders de ORET een ‘exportpromotiepotje’.

De 120 miljoen euro in de nieuwe ‘ORIO’ (‘ontwikkelingsrelevante infrastuctuurontwikkeling’) zal worden besteed aan projecten die zich richten op water, klimaat en energie. Het geld gaat naar de 36 landen waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie heeft. Verder kunnen ‘kansrijke landen’ als de Filippijnen en Marokko er gebruik van maken. Ook Servië, waarmee de Europese Unie vorige week een soort voorovereenkomst over het EU-lidmaatschap tekende, behoort tot die groep.

Anders dan bij de huidige regeling hoeven de landen die geld uit ORIO krijgen niet per se gebruik te maken van de diensten van Nederlandse bedrijven.

Ondernemersvereniging VNO-NCW is ‘niet tevreden’ met de plannen. ‘Meer landen, en meer sectoren moeten in aanmerking komen’, zegt een woordvoerder.

Grote bedrijven hebben fel oppositie gevoerd tegen de aanpassingen. Vorig jaar schreven topmannen van diverse bedrijven een open brief aan Koenders in een poging hem op andere gedachten te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden