Koenders om de tafel met pensioenfondsen

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil dat pensioenfondsen meer geld gaan investeren in ontwikkelingssamenwerking. Hij kondigde donderdag aan dat hij met de pensioenfondsen ABP en PGGM om de tafel gaat zitten....

Koenders maakte dit in Den Haag bekend op een bijeenkomst in het kader van Wereldwaterdag. Hij refereerde aan een uitzending van tv-programma Zembla. Daarin werd zondag gemeld dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in onder meer clusterbommen en landmijnen. De bewindsman zei dat het ‘beter is om te investeren in water en sanitair dan in clusterbommen’.

Koenders gaf tijdens de bijeenkomst de aftrap voor een reeks projecten die de beschikbaarheid van water en sanitaire voorzieningen in Zuid-Afrika, Nicaragua en Hongarije moeten verbeteren. Deze projecten worden gefinancierd uit een fonds van de Nederlandse waterschappen. De bedoeling is dat het fonds een omvang krijgt van 25 miljoen euro.

Miljoenen mensen in de wereld moeten het zonder water en sanitaire voorzieningen stellen. Het verbeteren van hun situatie vormt een van de zogeheten Millenniumdoelen, die erop zijn gericht de armoede te bestrijden. De internationale gemeenschap streeft ernaar in 2015 het aantal mensen zonder water en sanitair te hebben gehalveerd.

Onder Koenders’ voorganger Agnes van Ardenne stelde Nederland zich ten doel om 50 miljoen mensen aan water en sanitair te helpen. De bewindsman verklaarde dat Nederland hierbij goed op koers ligt. Inmiddels heeft ons land ervoor gezorgd dat 32 miljoen mensen schoon drinkwater hebben en 25 miljoen zijn gaan beschikken over sanitaire voorzieningen.

De projecten die donderdag in Den Haag werden gelanceerd richten zich onder meer op een verbeterd waterbeheer. In Nicaragua moeten er 80.000 aansluitingen komen voor drinkwater en sanitair en voor de zuivering van afvalwater. In Zuid-Afrika zullen bestuurders voor waterschappen worden opgeleid. In Hongarije zullen de Nederlandse waterschappen de inrichting van twee stroomgebieden bij het Balatonmeer en het Velencemeer ondersteunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden