KNRM meest helder voor gever

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) informeert haar donateurs het beste over haar inspanningen. De reddingsbrigade is winnaar geworden van de Transparantprijs, een onderscheiding voor het beste jaarverslag van goede doelen....

De Transparantprijs, een initiatief van de Donateursvereniging en PricewaterhouseCoopers (PwC), is dinsdag door jury-voorzitter Morris Tabaksblat uitgereikt. De winnaar van 2004, KWF Kankerbestrijding, legde beslag op de tweede plaats. War Child staat op de derde plaats in de ranglijst van 25 goede doelen die hun gevers het beste informeren.

Vorig jaar werd de Transparantprijs voor het eerst uitgereikt. De publicatie van een top-25 met een rangorde in goede doelen is dit jaar nieuw. De plaats op de lijst geeft geen waardeoordeel over de prestaties van de charitatieve instelling, maar vertelt wel of donateurs veel toelichting krijgen. De gedachte achter de lijst is simpel: hoe informatiever een jaarverslag, hoe beter donateurs kunnen bepalen of zij deze charitatieve instelling met een gift willen belonen.

KNRM verdiende de prijs mede omdat het goede doel zijn uitleg aan donateurs het afgelopen jaar sterk verbeterde. De KNRM wil zijn donateurs – ‘de redders aan de wal’ – duidelijk maken wat er met hun giften gebeurt, aldus voorzitter Baron van Till van de KNRM.

De hoge positie voor KNRM, War Child en ook Dorcas Hulp (vijfde) is opmerkelijk, omdat deze goede doelen relatief klein zijn, met ongeveer vijf tot tien miljoen euro aan eigen fondsenwerving. Grote goede doelen, zoals het Astma Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, presteren minder goed en vallen zelfs buiten de top-25. Echter: per saldo leveren grote goede doelen met meer dan tien miljoen euro aan donaties betere verslagen af dan kleine goede doelen, constateert PwC.

Het gemiddelde jaarverslag van de 168 deelnemende doelen is met een cijfer van 4,6 onder de maat. In 2004, toen er 84 deelnemers waren, lag het gemiddelde op een vijf. De goede doelen die voor het tweede jaar hun verslag inleverden, scoorden wel aanmerkelijk hoger. De stichting Landschap Noord-Holland wist zijn rapportage vergeleken met vorig jaar het meeste te verbeteren.

Jury-voorzitter Tabaksblat riep goede doelen op hun doelstellingen vooraf met harde criteria op papier te zetten. Achteraf kan dan worden nagegaan of een charitatieve organisatie zijn eigen normen weet te behalen.

KNRM en ook War Child geven in hun jaarverslag een duidelijke evaluatie van de prestaties. ‘Als jonge organisatie hebben we het voordeel dat we nieuwe ideeën over meten van prestaties bij goede doelen kunnen invoeren’, zegt directeur Willemijn Verloop van War Child. ‘Het meten van de sociaal-emotionele impact van ons werk bij kinderen (War Child helpt kinderen met oorlogstrauma’s, red.) is lastig, maar onontbeerlijk wil je van je eigen fouten of missers kunnen leren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden