KNP BT verrast beleggers met winststijging

Tot ieders, en waarschijnlijk nog het meest tot haar eigen verbazing wist papier-, verpakkings- en distributieconcern KNP BT de winst in het eerste kwartaal te verhogen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Ook de distributie-activiteiten deden het relatief goed. Alleen de resultaten van de verpakkingsdivisie en van de 'overige activiteiten' bleven duidelijk achter bij die van een jaar eerder. De totale omzet steeg naar 3,7 miljard gulden van 3,4 miljard een jaar eerder. Als acquisities en desinvesteringen niet worden meegeteld, bedroeg de omzettoename slechts 2 procent of ongeveer 70 miljoen gulden.

De winst steekt gunstig af bij de 40 tot 48 miljoen gulden die analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel steeg dan ook 1,10 gulden naar 39,50 gulden.

Op 19 maart had KNP BT beleggers nog gewaarschuwd voor een iets lagere winst. KNP BT had deze - achteraf onterechte - waarschuwing uitgegeven omdat het een jaar eerder te laat was geweest met haar mededeling over de tegenvallers in het eerste kwartaal.

De Amsterdamse beurs overweegt naar aanleiding van klachten van aandeelhouders hierover een onderzoek in te stellen. Het is de vraag is of KNP BT de koersgevoelige informatie over de cijfers vorig jaar wel tijdig genoeg heeft gepubliceerd.

W. Verstoep, analist bij zakenbank MeesPierson, denkt dat KNP BT de waarschuwing vorige maand uitstuurde omdat de winst in de eerste twee maanden van 1997 onder het niveau van dezelfde periode van 1996 zat. Omdat de winst in maart dit jaar wel fors beter was dan in maart van het vorige jaar, viel het kwartaalresultaat per saldo alsnog mee.

Ondanks de meevaller verwacht Verstoep niet dat de koers van KNP BT nu veel hoger zal komen te liggen. 'Ze kampen nu eenmaal met een imagoprobleem.' Bovendien daalde het bedrijfsresultaat van 130 miljoen naar 122 miljoen. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen ging eveneens naar beneden, van 88 miljoen naar 77 miljoen.

Verstoep vindt dat het herstel bij de papierdivisie KNP Leykam, het zorgenkind van KNP BT, nog steeds tegenvalt. Deze divisie heeft in de eerste drie maanden een winst van 8 miljoen geboekt, tegen een verlies van 7 miljoen vorig jaar .

KNP Leykam, de kleinste divisie van KNP BT, wist de winst van het bedrijf vorig jaar een flinke klap toe te dienen. KNP BT zoekt nu al sinds eind vorig jaar naar een partner voor deze divisie die nog altijd onder lage papierprijzen gebukt gaat.

In de rest van 1997 blijft er voor KNP Leykam nog sprake van prijsdruk, maar een duidelijke resultaatsverwachting spreekt het concern niet uit. In januari heeft het concern een reorganisatie aangekondigd bij Leykam waarbij duizend van de 4600 banen worden geschrapt. Deze reorganisatie moet de kosten van het bedrijf structureel met 100 miljoen gulden omlaag brengen.

Voor het gehele jaar herhaalde de onderneming voor de derde keer dat zij een substantiële verbetering verwacht. De directie gaat er dan wel vanuit dat de papiermarkt niet verslechtert.

Bij de divisie KNP BT Distribution lag het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal ongeveer op het niveau van dezelfde periode in 1996, terwijl de omzet met bijna 15 procent steeg tot 2,56 miljard.

BT Office Products en de papierhandel deden het beter dan vorig jaar. De resultaten bij de grafische machines hadden last van de achterblijvende afzet in Frankrijk en margedruk bij Info Products. Voor 1997 verwacht KNP BT ook voor de divisie Distribution hogere resultaten.

KNP BT Packaging zag het bedrijfsresultaat dalen van 79 miljoen tot 62 miljoen gulden. Dit werd veroorzaakt door duurdere grondstoffen en lagere verkooppprijzen voor golfkarton.

Als de oudpapierprijzen dit jaar niet verder stijgen, verwacht KNP BT bij deze divisie een bevredigend rendement. KNP verhoogt de komende maanden wel de prijzen van kartonnen verpakkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden