'KNP BT is jaren te laat opgesplitst'

Beleggers zijn lyrisch over Buhrmanns grote overname in de VS. Na de opsplitsing van fusiebedrijf KNP BT, krijgt de handelsonderneming eindelijk de waardering waar zij zo lang naar smachtte....

'IK BEN een veteraan', zegt Frans Koffrie over zijn rol bij Buhrmann. Samen met de voorzitter van de raad van commissarissen, is de bestuursvoorzitter nu nog de enige die de weinig glorieuze op- en ondergang van Buhrmanns voorganger, het papier-, verpakkings- en handelsbedrijf KNP BT, meemaakte.

'Maar we praten er nooit meer over', aldus Koffrie die in 1990 in de raad van bestuur van VRG kwam om na de fusie met Bührmann-Tetterode en KNP in 1992 'door te schuiven' naar het bestuur van KNP BT.

Toch doet hij zeven jaar na de fusie nog een opmerkelijke uitspraak: 'Elke onderneming die een keuze heeft gemaakt, is per definitie beter af dan een onderneming die in verschillende markten opereert en die op verschillende paarden wedt.' Dat laatste is een perfecte omschrijving van het bedrijf dat KNP BT was. De fusie tot een papier-, verpakkings- en handelsbedrijf was nodig om de activiteiten van de fusiepartners te hergroeperen, maar volgens Koffrie had KNP BT sneller moeten worden opgesplitst. 'Met de kennis van vandaag hadden we toen moeten zeggen ''we fuseren en we gaan twee jaar later uiteen''. Achteraf heeft de splitsing te lang geduurd.'

Toenmalig bestuursvoorzitter Frank de Wit zag niets in een splitsing. Hij dacht dat een groot bedrijf aandeelhouders meer waarde zou opleveren, én een hogere beurskoers. Hij verhuisde het hoofdkantoor naar een prestigieus pand aan het Amsterdamse Museumplein en hoopte dat beleggers eindelijk de waarde van KNP BT zouden ontdekken.

Maar het bedrijf had niet alleen te lijden van een gebrek aan synergie tussen de drie activiteiten, het werd ook geplaagd door steeds weer tegenvallende resultaten, grotendeels veroorzaakt door de verliezen van de papieractiviteiten. Volgens menig analist waren de problemen ook toe te schrijven aan falend management.

Na de verkoop van de noodlijdende papierdivisie en een fikse crisis in de top die twee bestuurders de kop kostte, splitste de nieuwe topman Koffrie de resterende activiteiten op in een (inmiddels verkocht) verpakkingsbedrijf Kappa en de handelsonderneming Buhrmann. 'Sinds wij een keuze hebben gemaakt, heeft de onderneming positieve krachten kunnen vrijmaken om aan de toekomst te werken. Nu is duidelijk wat de keuze is.'

En hoewel 'Buhrmann nieuwe stijl', zoals Koffrie het bedrijf regelmatig noemt, in februari boven de eigen winstwaarschuwing uit kwam , noteerde het op de beurs nog ver onder het niveau van andere handelsbedrijven.

Dinsdag maakte het aandeel evenwel een grote sprong: met bijna drie euro tegelijk spoot de koers omhoog naar een slot op 18,40 euro. Koffrie oogt daar niet bepaald ontevreden over, maar stelt dat het aandeel nog steeds niet op het niveau van vergelijkbare ondernemingen ligt.

Naarmate Buhrmann goede resultaten en strategische overnames presenteert, denkt Koffrie dat de vooringenomenheid van Nederlandse beleggers wegebt. 'Het wordt met het kwartaal beter, het slijt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.