Knot waarschuwt voor economische risico's klimaat

Klimaatverandering veroorzaakt nieuwe risico's voor de financiële sector en bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen, waarschuwt de president van de De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Hij houdt rekening met een 'carbon bubble' waarin fossiele bedrijven fors minder waard worden. Dat zei hij woensdag in gesprek met zakenzender RTL Z.

Jeroen Trommelen
null Beeld anp
Beeld anp

'Is er niet te veel geïnvesteerd in CO2 houdende grondstoffen en technieken, en moet daar niet op worden afgeschreven? Dat zijn allemaal realistische risico's', aldus Knot in het interview. Hij zegt zich aan te sluiten bij de zorgen van zijn Britse collega Mark Carney, gouverneur van de de Bank of England.
Afgelopen week noemde Carney klimaatverandering en de noodzakelijke maatregelen daartegen, een potentieel groot gevaar voor de financiële wereld. Hij is vooral bang voor een gedwongen, plotselinge waardedaling van sectoren in de economie die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstof.

Gestrande bezittingen

Wie de wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering serieus neemt, moet volgens Carney erkennen dat 'tweederde tot viervijfde' van de olie-, gas- en kolenvoorraden in de grond moeten blijven. Het gevaar op 'gestrande bezittingen' van bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven is daardoor volgens hem reëel.

Volgens Klaas Knot bestaat er 'geen enkel verschil van mening' tussen de Nederlandse en Engelse centrale bank. 'Het is een discussie die we in de Financial Stability Board voeren.' Die discussie gaat ondermeer over de vraag of er al maatregelen genomen moeten worden, zegt hij, en welke dat zouden moeten zijn.

Directe actie

Zelf ziet Knot overigens geen aanleiding voor directe actie. 'Ik vind het nog wel wat vroeg om te kunnen duiden of de risico's daadwerkelijk zó groot zijn dat ze niet meer behandeld kunnen worden als andere risico's in de financiële sector.'

Volgens zijn Britse collega, doe vorige week sprak op uitnodiging van verzekeraar Lloyds, is één van de gevaren dat zelfs financiële toezichthouders zelden tientallen jaren vooruit kijken, zoals nodig is om klimaatverandering te bestrijden. 'Onze horizon voor monetair beleid ligt op twee tot drie jaar, en die voor monetaire stabiliteit iets verder, maar meestal niet verder dan grens van de kredietcyclus van tien jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden