Update

'Knot is niet goed op de hoogte van de woningmarkt'

'Dit is het slechtste idee dat je momenteel kunt hebben.' Dat zei een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag in een reactie op de uitspraak van DNB-president Klaas Knot. Knot vindt dat de regering zo snel mogelijk maatregelen moet nemen om de aftrek van de hypotheekrente te beperken.

Klaas Knot. © ANP Beeld null
Klaas Knot. © ANP

'Hij is niet goed op de hoogte van de woningmarkt', zei de woordvoerder. 'Consumenten zijn momenteel al onzeker vanwege de Europese schuldencrisis en de situatie in Griekenland en worden nu alleen maar nog onzekerder. Deze uitspraak is zo verstorend voor de woningmarkt.'

Er moet rust komen
Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM: 'Knot laat weer een proefballon opgaan door te stellen dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen moeten worden om de aftrek van de hypotheekrente te beperken. Maar er moet nu juist rust komen op de huizenmarkt'.

Volgens Kimman zorgen de uitspraken van de DNB-president alleen maar voor meer onrust. 'DNB beslist daar ook niet over, dat doet de Tweede Kamer'.

'Er zijn trouwens al belangrijke stappen gezet om mensen minder schuld aan te laten gaan. Hij wijst op de strengere regels voor hypotheken en de verlaging van de overdrachtsbelasting. De NVM pleit voor een integrale aanpak van de woningmarkt. 'En banken moeten weer maatwerk gaan leveren', aldus Kimman.

Aanpakken niet aan de orde
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft in een reactie op de uitspraken van Knot gezegd dat 'dit kabinet niet tornt aan de hypotheekrenteaftrek'. Weekers kwam eerder dit jaar ook al in het geweer toen Knots voorganger, Nout Wellink, het kabinet opriep tijdig te beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft. Wellink vreesde onzekerheid bij marktpartijen.

'Brisant', noemde Weekers toen de woorden van Wellink. Het kabinet benadrukt steeds dat de woningmarkt behoefte heeft aan rust en niet gebaat is bij steeds nieuw debat over de hypotheekrenteaftrek.

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV hebben bij het aantreden van het kabinet vorig jaar afgesproken dat er de komende jaren niet getornd zal worden aan de renteaftrek.

Betty de Boer, Tweede Kamerlid VVD: 'Wij zijn het niet eens met Knot. Wij hebben vorig jaar met het regeer- en gedoogakkoord duidelijkheid gegeven. Wat ons betreft blijft de hypotheekrenteaftrek ongemoeid. Het is jammer dat er iedere keer weer over begonnen wordt, want dat zorgt voor onrust terwijl de woningmarkt behoefte heeft aan rust.'

Elly Blanksma, Tweede Kamerlid CDA: 'Voor het CDA is het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek geen item. In het regeer- en gedoogakkoord zijn heldere afspraken gemaakt dat hier niet aan getornd wordt. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, DNB mag dit signaal dus afgeven. Maar wij hebben onze verantwoordelijkheid. En voor ons is het niet aan de orde.'

Verstandige woorden
D66-Kamerlid Wouter Koolmees schaart zich achter de woorden van Knot. 'Ik ben het helemaal eens met DNB-president Knot. Verstandige woorden. We moeten ophouden schulden fiscaal te stimuleren. Dat brengt risico's met zich mee voor de financiële stabiliteit en voor huishoudens. Veel mensen weten niet dat de hypotheekrenteaftrek beperkt is tot 30 jaar. Bij een aflossingsvrije hypotheek heb je dan een hogere restschuld, terwijl de zorg duurder wordt en de pensioenen lager worden. Daarom ben ik met de ChristenUnie bezig met een initiatiefwetsvoorstel dat bestaande spaar- en beleggingshypotheken omzet in ouderwetse annuïteitenhypotheken, waar dus wordt afgelost.'

Kabinet naar huis sturen
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk: 'Nu hoort het kabinet het ook eens van een ander. Heel verstandig, wat de DNB-president hier zegt. Maar er is een taboe bij VVD, CDA en PVV dat er niets mag veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. Alles stuit op een 'njet' van die kant. Het kabinet moet luisteren naar verstandige signalen van banken, de OESO, het IMF en nu dus ook onze centrale bank. Dit kabinet moeten we zo snel mogelijk naar huis sturen en dan kunnen we verstandig beleid gaan vormen. Knot zegt dat het gras groen is. Dan kun je misschien zeggen dat hij er niet over gaat, maar je kunt het niet weerspreken.'

Hervorming woningmarkt
Het plan van DNB-president Klaas Knot om aflossingsvrije hypotheken te verbieden, is een goede eerste stap naar een hervorming van de woningmarkt. De voorgestelde verandering gaat echter lang niet ver genoeg. Dit zei Gerbert Romijn van het Centraal Planbureau (CPB) vandaag tegen persbureau ANP.

'Het plan gaat dezelfde kant op als voorstellen die wij eerder hebben gedaan. Het betekent dat de huizenprijzen zullen zakken en minder met schuld gefinancierd zullen worden. Voor de lange termijn is dat een goede ontwikkeling', aldus de CPB'er.

Volgens Romijn dient het voorstel van Knot snel gevolgd te worden door verdere hervormingen. 'We zien graag een tijdspad voor de langere termijn, waarin deze hervorming in een groter kader wordt geplaatst.'

Kop in het zand
'Ik ben blij met de oproep van DNB om de hypotheekrenteaftrek snel te beperken. Die past in een rij van nationale en internationale instituten en economen die hetzelfde hebben gezegd. Wel wordt de toon steeds serieuzer en dus de problematiek steeds nijpender. De financiële stabiliteit staat op het spel', zo heeft GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis laten weten.

'Tot nu toe heeft de gedoogregering steeds de kop in het zand gestoken om electorale redenen. Onverantwoordelijk. Ik vraag me af hoelang ze deze struisvogelpolitiek wil voortzetten. Dit lijkt mij een niet te negeren signaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden