Knopen in de maag

LEREN beleggers het dan nooit? Afgelopen vrijdagavond stortte Nasdaq in na de slechtste week uit de 29-jarige historie; de Nasdaq Composite Index daalde na de bekendmaking van ongunstige inflatiecijfers met 9,7 procent, waarmee de hippe Amerikaanse technobeurs in één week een kwart minder waard werd....

Gezonde correctie, riepen de kenners. Het werd ook eens een keer tijd, wisten de goeroes. De gebakken lucht moest er uit en dat is nu gebeurd, stelden de deskundigen.

Maar terwijl de inkt nog niet droog was van de analyses dat de cashende ondernemertjes van de nieuwe economie het nu wel konden vergeten, spoot de Nasdaq alweer de - volgens dezelfde analyses gebakken - lucht in. Maandag een opwaartse correctie van 6,55 procent, dinsdag gevolgd door een plus van 7,2 procent.

Dat was meteen weer de grootste tweedaagse wínst in Nasdaq's 29-jarige historie. 'Het leven is mooi, de winsten zijn prachtig en de economie doet het geweldig', meldde een opgetogen handelaar.

Maar wat is het nu? Zijn we vrolijk op weg naar de volgende crash of is de nieuwe economie toch geweldig? Of allebei?

'Vrijdag is nu op Nasdaq alweer meer dan goedgemaakt, maar de hele vorige week nog lang niet', relativeert analist Roel Gooskens van zakenbank HSBC. 'De koersbewegingen worden gewoon steeds heftiger. Als Koninklijke Olie vroeger 10 procent bewoog in een jaar, dan was het veel. Maar nu gaan er binnen enkele dagen tientallen procenten af of komen er bij. Nasdaq verloor vrijdag 10 procent, maar sommige fondsen gingen tot 90 procent onderuit. Het is net een achtbaan. Je krijgt er knopen van in je maag.'

Het spectaculaire herstel is volgens de analist te danken aan op snelle winst beluste koopjesjagers. Het is met de aandelen in de hippe nieuwe economie niet anders dan met pakweg varkensbuiken, stelt Gooskens: als ze goedkoop zijn, dan worden ze veel gekocht en als ze duur zijn, gaan ze de deur weer uit.

Maar de nieuwe economie heeft de tijdshorizon wel veranderd. 'De beleggers passen zich aan aan de spelregels van de nieuwe economie', meent de HSBC-analist. 'Het gaat steeds sneller. Als zo'n internetbedrijfje twee weken geen goed idee heeft, zijn ze bij wijze van spreken failliet. Beleggers kijken nu ook steeds meer naar de korte termijn. Vroeger stapten ze voor vijf of tien jaar in een fonds, nu voor drie weken.' Door de onzekerheid over de nieuwe economie zijn de fondsen bovendien ook nog erg gevoelig voor nieuws, zowel goed of slecht.

Uitgerekend in die nerveuze omstandigheden bracht Robeco woensdag vier nieuwe IT-fondsen op de markt. 'Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn in de IT-sector. Dat zult u de afgelopen weken wel gemerkt hebben', begon woensdag héél voorzichtig de met een bruidstaart opgefleurde krantenadvertentie. Maar 'in voor en tegenspoed' zit met onze vier fondsen 'de ware er altijd bij'.

Ondanks die wetenschap erkent Michiel Plakman, één van de fondsmanagers voor informatietechnologie (IT) bij Robeco, dat de afgelopen weken af en toe zenuwslopend waren. Maar de heftige koersschommelingen op Nasdaq ten spijt, twijfelt Plakman allerminst aan de potentie van IT. 'De omstandigheden op de langere termijn zijn zelfs nog nooit zo gunstig geweest. Alleen wordt het kaf nu echt van het koren gescheiden. Dat is alleen maar gunstig. Voor ons en voor de sector.'

Plakman noemt Vitria als voorbeeld: een Amerikaanse bedrijfje dat billing-software maakt voor telecombedrijven, voor wie een nette en goed gespecificeerde rekening een steeds belangrijker concurrentiemiddel wordt. 'Vitria kreeg vorige week onterecht ook klappen. Dinsdag kwamen ze met wel honderd procent betere cijfers dan verwacht en steeg hun koers weer 70 procent', aldus de Robeco-fondsbeheerder.

Die heftige bewegingen kunnen voor degenen die de juiste fondsen weten te kiezen grote winsten opleveren - ook Robeco's IT-fonds bevond zich onlangs onder de koopjesjagers. Niettemin mag het voor Plakman de komende tijd wel wat rustiger. 'Ik verwacht dat die koersschommelingen nog een paar weken doorgaan, maar dat het tegen de zomer wat kalmeert.'

Van HSBC-analist Gooskens mag het juist nog wel even doorgaan. 'Het gaat prima zo. Lekker, die grote volumes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden