Knoop in taxioorlog dinsdag doorgehakt

Als de centrales dinsdag geen akkoord hebben, gaat Amsterdam de nieuwe taxiwet uitvoeren. De ruzies tussen chauffeurs moeten stoppen...

Van onze verslaggever

Het Amsterdamse stadsbestuur zal de taxioorlog in de hoofdstad dinsdag beslechten. Dan neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over de toepassing van de nieuwe taxiwet in Amsterdam. Dat zeggen burgemeester S. Patijn en wethouder van vervoer F. Köhler.

Amsterdam wordt al maanden geplaagd door onrust over de nieuwe taxiwet, die in januari dit jaar van kracht is geworden. Die wet regelt vrije concurrentie op de taximarkt. De voormalige monopolist Taxicentrale Amsterdam (TCA) verzet zich nog steeds hevig tegen uitvoering van de wet. Nieuwkomer TaxiDirekt eist toegang tot de standplaatsen, maar TCA laat zijn concurrent niet toe.

Eerder deze week verbrak TCA de onderhandelingen met wethouder Köhler. Het bedrijf bleek vrijdag toch bereid een bemiddelingsvoorstel van Köhler in ontvangst te nemen. TCA-directeur D. Grijpink heeft 'nog geen enkele toezegging gedaan'. 'Ik heb alleen maar gezegd dat Köhler zijn voorstel mag opsturen.'

Köhler zegt dat het collegebesluit 'waarschijnlijk ongunstiger' voor TCA zal uitvallen dan zijn compromisvoorstel. In dat voorstel krijgt TCA een beperkt aantal exclusieve standplaatsen. Köhler: 'Bij ons gaan nu steeds meer argumenten van openbare orde een rol spelen.' Hij bedoelt daarmee dat op korte termijn de belangrijkste standplaatsen beschikbaar moeten komen voor alle chauffeurs.

Burgemeester Patijn wil de taxiwet onverkort naleven als er dinsdag geen akkoord is. Alle standplaatsen worden dan toegankelijk voor alle taxicentrales. Bij ordeverstoringen zal de politie ingrijpen. Zelfs kunnen standplaatsen worden opgeheven. De chauffeurs moeten niet denken dat de politie niet ingrijpt wegens Euro 2000, aldus Patijns woordvoerster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden