Knip weg tot boven het vijfblad

Niet voor alles is vakmanschap vereist. Met advies van een professional kom je er ook. Vandaag: Rozen snoeien is niet moeilijk....

Dit is de toptijd van de roos. Vol, zwaar geurend en al bijna over zijn top. Zeker de klimroos, populair aan de stadsgevel maar ook op het platteland, heeft het zwaar, letterlijk en figuurlijk.

Wat te doen met de roos die zucht onder zijn bloemenpracht? Niets doen en laten verwelken, tot het rozenblad weemoedig naar beneden dwarrelt? Extra voeden. Of verlichting bieden met de snoeischaar?

Wim Zoeteweij, eigenaar van de Zeeuwse Rozentuin in Kats, Noord-Beveland, weet raad. In zijn rozenpark en kwekerij wordt regelmatig les gegeven in goed onderhoud van de roos. Hij is niet bang van de snoeischaar, zo blijkt. Want snoeien is groeien – en weer bloeien.

Hoe verzorgen we de rozen in de zomer?

Zoeteweij: ‘Nu de rozen in volle bloei staan is het in ieder geval zaak goed water te geven. Zeker als ze op droge grond staan. Rozen doen het doorgaans beter op kleigrond, dat houdt beter vocht vast.

‘En mest geven. Rozen zijn grote producenten van bloemen. Ze hebben dus veel voeding nodig. Ga door met voeden tot het eind van de bloei, tot in september of oktober. Dan gaat de plant in rust. Verder opjagen is niet verstandig.

‘Gebruik organische mest, gedroogde koemest of gedroogde kippenmest. Dat is makkelijk verkrijgbaar, in poeder- of in korrelvorm. Je kunt ook kippenmest of koemest bij de boer halen, maar die moet minstens een jaar oud zijn. In verse mest zit te veel ammoniak.’

Wanneer snoeien we de klimroos?

‘Je hebt rozen die eenmaal bloeien en soorten die door bloeien. De laatste snoeien we om de struik in bloei te houden. Oude, verwelkte bloemen knippen we weg. Het belangrijkste is om te voorkomen dat de struik geen bottel vormt; dat is de knop waarin de zaden zitten.

‘Snoei op tijd, dan kan er nog een tweede of derde bloei komen. Na het snoeien zal de struik zijn energie steken in het ontwikkelen van een nieuwe bloem.

‘Knip de bloem af tot net boven een vijfblad, een uitloper met vijf groene blaadjes. De driebladen gaan eraf. Vaak zijn dat er twee of drie.

‘Het voorjaar, na de vorst, is het moment voor de grote snoei. Dan kan de roos worden teruggebracht tot de hoofdtak. De zijtakken knip je af na 3 tot 5 ogen, de plekken waar de nieuwe takken verschijnen. Zo’n oog is een donker ringetje of misschien al een groen puntje. Een grote zijtak zou je ook kunnen bewaren als nieuwe hoofdtak. ’

Kunnen we nu nog planten?

‘Je kunt het hele jaar door rozen planten, tenzij het vriest. Maar in deze maanden alleen uit de pot. Planten met kale wortel, dus zonder pot, kan van oktober tot maart.’

Marc van den Eerenbeemt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden