Kloof arm en rijk groeit door toename ongelijkheid

De kloof tussen arm en rijk zal na 2017 verder groeien, omdat de ongelijkheid tussen inkomens wereldwijd snel toeneemt. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse economen Ward Rougoor en Charles van Marrewijk van SEO Economisch Onderzoek en Universiteit Utrecht.

Een vrouw met een laag inkomen loopt langs een Louis Vuitton winkel in Hong Kong. Beeld anp

De mondiale ongelijkheid neemt volgens de Utrechtse onderzoekers toe vanwege de economische groei van Aziatische landen als China, India en Vietnam. Zij zullen aanhaken bij de economische grootmachten in de wereld, waardoor de inkomens van de beroepsbevolking stijgen. Daarnaast is in Afrika een sterke bevolkingsgroei zichtbaar, terwijl de economische ontwikkeling in dit werelddeel achterblijft. Daar ontstaat een steeds grotere groep mensen met een laag inkomen, concluderen de onderzoekers.

Met de studies scharen de twee economen zich achter de stellingen van veelbesproken Franse ongelijkheidseconoom Thomas Piketty. Sinds de publicatie van zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw vorig jaar woedt er een verwoed debat in de wereld van beleidsmakers en economen over de ongelijkheid van vermogens. Doorgaans wijzen de tegenstanders van Piketty erop dat inkomensverschillen juist afnemen.

Piketty beweert dat het rendement op vermogen harder groeit dan op inkomen. Dat was bijvoorbeeld tijdens de periode van de wederopbouw in Europa heel anders. Toen was er veel vraag naar werk en groeide de economie hard. Nu zitten economieën in Europa en de Verenigde Staten historisch gezien in een kwakkelmodus en groeien inkomens nauwelijks in vergelijking tot de winsten uit beleggingen. Volgens Piketty zijn het de private-equityfondsen en vermogende ondernemersfamilies die nu profiteren.


Zijn Nederlandse tegenstanders zeggen dat Nederland pensioenfondsen heeft. Die zorgen ervoor dat 'de gewone man' over een vermogen beschikt.

Recordniveau

De onderzoekers hebben de wereldwijde inkomensongelijkheid in de afgelopen decennia geobserveerd via dezelfde methode als de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Die kwam onlangs met een studie waaruit blijkt dat de ongelijkheid in veel geïndustrialiseerde landen de afgelopen drie decennia op een recordniveau is beland. De kloof tussen arm en rijk moet dus worden aangepakt, aldus de OESO.

De inkomensverdeling in Nederland is relatief gelijk. Bij vermogens is dat anders, het pensioen niet meegewogen. De rijkste 1 procent bezit meer dan een kwart van het private vermogen, ruim meer dan een jaar eerder. Aan de onderkant groeien de schulden, meldde de Volkskrant eerder op basis van CBS-cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden