KLM voorziet op termijn ook fusie met Alitalia

De KLM gaat op termijn mogelijk fuseren met Alitalia. President-directeur Leo van Wijk van KLM heeft in een vraaggesprek met het Italiaanse dagblad Il Sole 24 Ore verklaard een samenvoeging van de twee luchtvaartmaatschappijen niet uit te sluiten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een woordvoerder van KLM bevestigde zondag de uitlatingen van Van Wijk, maar tekende daarbij aan, dat stappen in de richting van een fusie op dit moment nog niet aan de orde zijn.

'Er is een principeovereenkomst over een alliantie met de Italianen, die eerst nog verder moet worden uitgewerkt. Pas daarna zouden er verdere stappen kunnen volgen. Dat kan dan zijn in de vorm van financiële belangen in elkaar, of verdere integratie van de twee bedrijven.'

Al is er dan nog een lange weg te gaan, een feit is dat de Italiaanse staatsholding IRI van plan is Alitalia volgend jaar te privatiseren. IRI wil haar belang dan verminderen tot minder dan 51 procent.

De beide luchtvaartmaatschappijen sloten eerder deze maand een principeakkoord om een verbond op te zetten. Daarbij is vooral het in elkaar vlechten van de netwerken van groot belang. Van deelnemingen in elkaars aandelenkapitaal is daarbij (nog) geen sprake. KLM en Alitalia zijn nu bezig hun plannen uit de voorlopige overeenkomst nader in te vullen.

'Als onze alliantie de verwachte resultaten oplevert en als Alitalia vers geld nodig heeft, hebben wij belangstelling om aandeelhouder te worden,' verklaarde Van Wijk tegenover Il Sole. De KLM-topman voegde daaraan toe 'Als we een financiële investering in Alitalia doen, denk ik dat een fusie de beste oplossing is.'

In de hele luchtvaartwereld is iedereen al lange tijd op zoek naar partners. Bij KLM duurde dat erg lang. Het bedrijf leek wel een muurbloempje te worden. British Airways, SAS, Swissair, Austrian Airways, Sabena en Iberia, allemaal kwamen ze een tijdje in beeld als Europese partner. Tot veler verrassing kwam Alitalia deze maand uit de bus als nieuwe partner.

In de Verenigde Staten heeft KLM al lange tijd een commercieel succesvolle samenwerking met Northwest Airlines. Een aandelenbelang van KLM in Northwest leidde echter tot de nodige spanningen tussen de twee partners. Na lange onderhandelingen is besloten dat KLM het financiële belang in de Amerikaanse maatschappij afstoot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden