KLM-personeel komt met acties uit onvrede over nieuwe cao

Uit onvrede over een nieuwe cao begint grondpersoneel van KLM nog deze week met publieksvriendelijke acties op Schiphol die kunnen uitmonden in werkonderbrekingen. Zondag verliep het stakingsverbod dat eerder door de rechter aan vakbond FNV was opgelegd.

Werknemers van KLM delen actieflyers uit aan reizigers op Schiphol. Beeld anp
Werknemers van KLM delen actieflyers uit aan reizigers op Schiphol.Beeld anp

Ook werd op zondag bekend dat de nieuwe topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, dit najaar een nieuwe strategie presenteert waarin behalve op kostenbesparingen de nadruk komt te liggen op een herstellen van de vertrouwensband tussen management en personeel. Dat meldde persbureau Bloomberg.

Bij Air France hebben stakingen in juni (piloten) en juli (cabinepersoneel) het luchtvaartconcern al 130 miljoen euro schade opgeleverd. De Franse vakbond CGT heeft vorige week nog opgeroepen tot nieuwe werkonderbrekingen. Ook bij KLM, dat vorige maand getroffen werd door een korte werkonderbreking van bagageafhandelaars, is de actiedreiging allerminst uit de lucht.

FNV-bestuurder Leen van der List: 'Afhankelijk van de houding van de KLM-directie om toch nog met ons om tafel te gaan zitten, komen er kortere of langere acties. We hebben afgesproken dat als acties vluchtschema's in de war schoppen, we die 24 uur van tevoren aankondigen.'

Van de vijf betrokken vakbonden is FNV de enige die leden bij het KLM-grondpersoneel heeft opgeroepen in verzet te komen tegen de nieuwe cao. De Unie heeft al ingestemd met die cao. CNV-leden doen dat mogelijk deze week. Van de 30 duizend KLM-werknemers valt bijna de helft onder de cao voor het grondpersoneel.

Lees ook:

Ondanks de vele stakingen verwacht de nieuwe directeur Jean-Marc Janaillac niet dat Air France-KLM in de rode cijfers duikelt. KLM houdt de luchtvaartmaatschappij overeind. (+)

Piloten

FNV wilde al eerder acties doorvoeren bij bagageafhandelaars, maar dat werd door de rechter tot en met 4 september verboden. Dit vanwege de 'explosieve' combinatie van topdrukte op Schiphol en terreurdreiging. Niet alleen FNV, maar ook de vakbond voor piloten VNV ziet die rechterlijke uitspraak als een aantasting van het stakingsrecht.

De VNV ligt met de KLM-directie overhoop over een pensioenkwestie die ook door de rechter beoordeeld moet worden. VNV-woordvoerder Joost van Doesburg: 'Als je kijkt naar het cao-geschil voor het grondpersoneel lijkt het erop dat de rechter het recht op vliegvakanties hoger waardeert dan het opkomen voor arbeidsvoorwaarden. Staken is een grondrecht. Wij als piloten hebben ook al twee keer van de rechter te horen gekregen dat we niet mogen staken.'

Stakingen zijn deze week nog niet te verwachten bij KLM, zo valt op te maken uit uitlatingen van FNV-bestuurders. Maar bij sommige onderdelen van het grondpersoneel is de situatie explosief. Onder de zogeheten pushback-chauffeurs (die een vliegtuig 'wegduwen' van de pier) is de actiebereidheid 100 procent.

KLM-topman Pieter Elbers Beeld anp
KLM-topman Pieter ElbersBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden