KLM mogelijk vervolgd voor radioactief pakje

Justitie in Haarlem overweegt de KLM en Mallinckrodt Medical uit Petten te vervolgen wegens het overtreden van de voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De Rijksverkeersinspectie en de Inspectie Milieuhygiëne hebben na het incident proces-verbaal opgemaakt. Justitie onderzoekt of het bedrijf uit Petten en de luchtvaartmaatschappij nalatigheid kan worden verweten.

KLM-passagiers dreigden vorige week al met juridische stappen, omdat zij van de KLM en van

Mallinckrodt informatie eisten over de hoeveelheid straling waaraan zij hadden blootgestaan. Toen uit de verstrekte gegevens bleek dat die dosis niet al te hoog was geweest, zagen zij van verdere stappen af.

Mallinckrodt zou volgens een woordvoerder van justitie kunnen worden aangeklaagd wegens overtreding van de Kernenergiewet. Het pakketje met de te hoge stralingswaarde had niet mogen worden aangeboden. Een defect meetapparaat was er de oorzaak van dat dit toch gebeurde.

De KLM zou kunnen worden vervolgd op grond van de internationale regels die de ICAO, de internationale organisatie van de burgerluchtvaart, heeft opgesteld. Die regels bepalen dat luchtvaartmaatschappijen die radioactieve ladingen vervoeren acceptatie-controles moeten uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden