KLM laat klanten iets meer betalen

KLM verhoogt vanaf volgende week haar ticketprijzen met 1 tot 3 procent. De maatschappij durft de prijsverhoging door te voeren omdat de vraag structureel aantrekt....

Van onze verslaggever

'Onze vliegtuigen zitten steeds voller en het aantal boekingen blijft gestaag oplopen. Dan geldt de economische wetmatigheid dat bij een gestegen vraag de prijzen omhoog kunnen', aldus een KLM-woordvoerder.

Afgelopen juli waren ruim 84 procent van alle KLM-stoelen bezet. Daarmee heeft KLM naar eigen zeggen de hoogste bezettingsgraad van alle Europese vliegmaatschappijen. Bij British Airways waren in juli de stoelen gemiddeld voor 79,9 procent gevuld, bij Air France en Lufthansa respectievelijk 80,7 procent en 74,6 procent.

De wereldwijde tariefsverhoging van KLM gaat aanstaande dinsdag in en geldt alleen voor KLM-vluchten, zustermaatschappij Air France houdt vooralsnog de tarieven gelijk. Afhankelijk van de bestemming en het soort ticket worden kaartjes 1 tot 3 procent duurder. 'Hoe groter de vraag naar een bepaalde bestemming is, hoe groter de prijsstijging zal zijn', licht de KLM-woorvoerder toe.

Niet alleen bij KLM trekken de boekingen aan. Volgens de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart IATA herstelt de sector zich snel van de reeks van tegenslagen, waaronder 11 september, Sars en de oorlog in Irak. De eerste maanden van 2004 lag het passagiersniveau ruim 20 procent boven het niveau van dezelfde periode in 2003.

KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij die de aantrekkende markt beantwoordt met een prijsverhoging. Bang dat passagiers naar de concurrentie overlopen is de maatschappij niet. 'Daarvoor is de tariefsverhoging te gering.'

Mogelijk dat passagiers van KLM binnenkort met nóg een prijsstijging worden geconfronteerd. De KLM onderzoekt of in navolging van British Airways een extra brandstofheffing moet worden ingevoerd als gevolg van de flink gestegen olieprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden