NIEUWSklm

KLM houdt vast aan schrappen duizenden banen, bonden verbaasd

Het voornemen waar KLM aan vasthoudt om tot tweeduizend voltijdsbanen te schrappen, leidt tot stijgende verbazing bij de vakbonden.

Dion Mebius
Vliegtuigen van KLM op Schiphol.  Beeld ANP
Vliegtuigen van KLM op Schiphol.Beeld ANP

De luchtvaartmaatschappij deelde vorige week mee de banen te willen schrappen om de coronacrisis het hoofd te bieden, maar dat was vóórdat het kabinet met een ruime regeling kwam die bedrijven in staat stelt zo veel mogelijk werknemers binnenboord te houden.

Tegenover de Volkskrant bevestigt KLM nog altijd 1.500 tot 2.000 fte te willen schrappen. ‘Klopt’, zegt een woordvoerder. Het gaat om werknemers die met pensioen gaan of elders emplooi vinden, maar ook ‘uitzendkrachten en mensen met tijdelijke contracten die niet verlengd worden’. Omdat de situatie snel verandert, kan KLM niet zeggen wat de omvang is van de verschillende groepen werknemers die weg moeten.

De houding van de luchtvaartmaatschappij wekt verbazing bij de vakbonden, die eind vorige week een akkoord sloten met KLM over de door het bedrijf aangevraagde werktijdverkorting. KLM maakt inmiddels gebruik van een nieuwe regeling die het kabinet in het leven riep om de economie door de coronacrisis te slepen. Bedrijven krijgen 90 procent van het salaris vergoed voor werknemers die door de corona-epidemie niets te doen hebben.

De regeling was nadrukkelijk ‘ook gericht op de flexwerkers of mensen met een nulurencontract’, zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dinsdag. In een aansluitende brief aan de Tweede Kamer riep het kabinet de bedrijven op ‘werknemers zo veel mogelijk in dienst te houden voor de uren die zij werkten’.

Uitzendkrachten de klos

Dat KLM de banen alsnog wil schrappen, noemt onderhandelaar Michiel Wallaard van vakbond CNV ‘bijzonder’. ‘Dat hoor ik dan van u.’ Hij wijst op het akkoord, waarin staat dat dat de onderhandelingen met KLM over uitzendkrachten en mensen met tijdelijke contracten op korte termijn zouden worden voortgezet. ‘Dit ligt wat ons betreft nog volledig open. De geest van Koolmees’ regeling is dat iedereen aan het werk blijft.’

Ook onderhandelaar Jan van den Brink van vakbond FNV hanteert die interpretatie. Wel begrijpt hij dat het een vreemde situatie oplevert als bedrijven hun vaste werknemers naar huis sturen en tegelijkertijd overbodige oproepkrachten doorbetalen. Daarover zou volgende week nog contact zijn met KLM. ‘Ga er maar van uit dat we hierover nog een debat gaan hebben.’

Wat meespeelt, zeggen beide vakbonden, is dat het hier de meest kwetsbare werknemers betreft. Vooral uitzendkrachten zijn volgens Van den Brink ‘de klos’. Ook hun uitzendbureaus kunnen gebruikmaken van de regeling van Koolmees en hen zo doorbetalen tijdens de crisis, maar wat als die zich ook niet verantwoordelijk voelen? Wallaard: ‘Dan vallen deze mensen tussen wal en schip.’

Een woordvoerder van minister Koolmees laat weten niet op specifieke bedrijven te kunnen ingaan. In het algemeen bevestigt zij dat de oproep aan bedrijven is om álle werknemers in dienst te houden. ‘Flexers moeten ook hun rekeningen betalen.’

In een nadere reactie zegt KLM zo veel mogelijk werknemers aan het werk te houden en dat nog gesprekken zullen volgen met de vakbonden. De maatschappij vraagt begrip voor de ‘enorme afname van werk’ en voorziet dat het na de crisis nog een tijd zal duren voor er als vanouds wordt gevlogen. ‘Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn om uitzendkrachten in te huren als er geen werk voor ze is.’

Bange dagen in luchtvaart

De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen eind mei failliet zijn, als de catastrofe door het coronavirus voortduurt. Een Brits onderzoeksbureau komt tot die apocalyptische voorspelling.

Kabinet gooit remmen los

Met een niet eerder vertoond pakket aan rigoureuze steunmaatregelen hoopt het kabinet bedrijven zo groot als KLM in elk geval drie maanden lang door de coronacrisis te slepen.

Alles over de coronacrisis

Terwijl het sociale leven stilvalt, wordt er met man en macht gewerkt aan de bestrijding van het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoe worden de economie, het klimaat en de cultuursector getroffen? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden