'KLM en Alitalia onderhandelen door'

KLM en Alitalia zijn in gesprek over voortzetting van hun alliantie. Nog geen week nadat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de samenwerking met de Italianen had opgezegd, wordt er opnieuw onderhandeld....

KLM spreekt tegen dat er gesprekken gaande zijn over het herstellen van de breuk. 'Wij zien geen aanleiding om ons besluit te heroverwegen', laat bestuursvoorzitter L. van Wijk via zijn woordvoerder weten. 'Maar zeg nooit nooit', voegt die er aan toe.

Afgelopen woensdag troffen Van Wijk en zijn Italiaanse collega Campella elkaar in Genève. Een woordvoerder van KLM benadrukt dat dit gesprek plaatsvond op uitnodiging van Alitalia, en dat het er alleen om ging nog eens uit te leggen waarom het tot een breuk moest komen. 'Ze begrijpen het nu. Ze weten precies waar het om draait.'

Maar de Italiaanse minister-president zei letterlijk: 'Men is nog steeds in gesprek. De breuk is niet definitief.' Amato herhaalde dat hij zich persoonlijk bemoeit met de affaire, die in Italië wordt beschouwd als uitermate schadelijk voor zowel KLM als Alitalia.

Bij het gesprek in Genève waren behalve Van Wijk en Campella ook vertegenwoordigers van de Italiaanse staatsholding IRI aanwezig. IRI is met 54 procent grootaandeelhouder van Alitalia.

De gesprekken vonden plaats in aanwezigheid van G. Gabrielli, directeur van ABN Amro in Italië. Volgens onbevestigde berichten in de Italiaanse media lanceerde Gabrielli in Genève een gewaagd plan: de KLM brengt alsnog een bod uit op een deel van het staatsbelang in Alitalia. Minimaal 20 procent van Alitalia in handen van KLM zou de door KLM gewenste fusie kunnen bespoedigen, aldus deze berichten.

Gabrielli was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Opmerkelijk is dat minister Visco van Financiën sinds enkele dagen aandringt op versnelde privatisering van Alitalia, terwijl het beursklimaat nog steeds ongunstig is. De vertraging in het afstoten van het staatsaandeel - volgens Rome noodzakelijk omdat Alitalia op de beurs wordt ondergewaardeerd - was voor KLM een van de redenen om vorige week eenzijdig en voor Italië geheel onverwacht een streep te zetten onder de alliantie.

In de gedetailleerde berichtgeving over de geheime bijeenkomst in Zwitserland, gisteren in alle Italiaanse media, wordt verder melding gemaakt van een in Italiaanse ogen onbetrouwbare manoeuvre van i tulipani, de tulpen, zoals de Nederlanders worden genoemd. Al drie maanden geleden zou Van Wijk gesprekken zijn begonnen over samenwerking met British Airways.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden