KLM dreigt directeur EU-claim met rechtszaak

Noorderhaven beschuldigde KLM van leugens over vertraagde vluchten...

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Amsterdam Luchtvaartmaatschappij KLM wil directeur Hendrik Noorderhaven van EU-claim voor de rechter slepen om uitspraken die hij in de media deed over KLM. Dat liet Noorderhaven vrijdag weten. KLM bevestigt een brief te hebben gestuurd aan Noorderhaven. KLM eist rectificatie van de uitspraken en de toezegging dat er geen nieuwe uitlatingen met dezelfde strekking gedaan worden.

De directeur van EU-claim, dat reizigers helpt bij het vorderen van schadevergoeding van luchtvaartmaatschappijen, bijvoorbeeld in het geval van vertraging, had in de media beweerd dat ‘maatschappijen al jaren liegen dat ze barsten over vertragingen. De KLM voorop’. Noorderhaven blijft bij die uitspraak. ‘Hoewel wij het opmerkelijk vinden dat KLM de rechtszaal kiest als locatie, zijn wij verheugd eindelijk met KLM van gedachten te kunnen wisselen over de ontstane polemiek tussen onze bedrijven.’

In de brief van KLM staat dat de maatschappij zich ‘jaar in jaar uit inspant om de dienstverlening aan haar passagiers zo goed mogelijk te verlenen, waaronder ook het verschaffen van juiste informatie.’ Volgens directeur Peter Hartman van KLM trekt zijn maatschappij jaarlijks ‘tientallen miljoenen euro’s’ uit om het leed van gedupeerde passagiers te verzachten. ‘Wij regelen compensatie voor de klant netjes. Op 100 miljoen passagiers zijn er 1.100 mensen die desondanks ontevreden zijn en om extra compensatie vragen’, aldus Hartman.

De gemoederen lopen dezer dagen hoog op tussen EU-claim en de luchtvaartmaatschappijen. Het draait allemaal om een arrest van het Europese Hof van 19 november 2009. Het Hof bepaalde dat luchtvaartmaatschappijen passagiers moeten compenseren wanneer zij vertraging van meer dan drie uur hebben. Onder meer KLM betwist dat die uitspraak op de maatschappijen van toepassing is. Volgens Europese maatschappijen kost dit tot 5 miljard euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden