KLM-bestuur ziet af van extra bonussen na fusie

De bonussen die de KLM-top in het vooruitzicht waren gesteld na de fusie met Air France, zijn van tafel. Zondagavond laat zwichtte de leiding van de luchtvaartmaatschappij 'onvoorwaardelijk'....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Zondagavond ontvingen de vakbonden een uitnodiging voor spoedoverleg op het hoofdkantoor in Amstelveen. Hierbij waren onder meer president-commissaris Floris Maljers en de nieuwe commissaris Wim Kok aanwezig.

Het overleg volgde op de dreiging met prikacties door de vakbonden. De discussie over de bonussen kwam gisteren in een stroomversnelling nadat minister Zalm van Financiën in het tv-programma Buitenhof had gezegd dat de bonussen die de KLM-top in het vooruitzicht zijn gesteld na de overname van Air France te hoog zijn. Zalm pleitte zondag voor een versobering. 'De bonussen zijn wel erg royaal.'

Hij kondigde aan dat zijn vertegenwoordiger druk zou uitoefenen op het bestuur tijdens de extra aandeelhoudersvergadering die vanmiddag wordt gehouden. De staat heeft een belang van ruim 14 procent in KLM.

De KLM-top was van plan zichzelf een extra bonus toe te kennen als er bepaalde kostenbesparingen behaald zouden worden na de overname door Air France. In het eerste jaar zou dit 20 procent van het volledige salaris bedragen, oplopend naar 50 procent in het derde jaar. KLM zit midden in een reorganisatie waardoor 4500 banen verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden