Winnaar & Verliezer van de week

KLM-Baas lonkt naar de top, Volker Wessels-Baas in het nauw

Links Pieter Elbers, rechts Jan de Ruiter Beeld Links Reuters, rechts Marcel Wogram

Winnaar

Misschien komt er toch een Nederlander aan de top van het geplaagde Air France- KLM. Deze week werd de Franse ‘lichtgewicht’ Philippe Capron afgeserveerd omdat hij geen ervaring had als hoogste baas en ook al te weinig verstand had van vliegen en vliegtuigen.

Pieter Elbers
Air France-KLM
Lijkt de geschikte kandidaat om het stokje over te nemen

Capron had de opvolger moeten worden van Jean-Marc Janaillac, die in mei het veld ruimde nadat hij zijn lot aan een stemming onder het Air France-personeel had verbonden. De Fransen wilden een Fransman, omdat Air France groter is. Maar er lijkt niemand geschikt te zijn, zodat zelfs daar de naam van de Nederlander Pieter Elbers valt die nu de scepter zwaait bij het Nederlandse deel.

Donderdag prees Willie Walsh, de baas van IAG (moedermaatschappij van British Airways), Elbers nog de hemel in. ‘Ik ben verbaasd dat Pieter Elbers niet wordt benoemd tot ceo van Air France KLM. Hij doet het uitstekend. Hij heeft het fantastisch gedaan bij KLM. Hij is waarschijnlijk een van de beste ceo’s in de sector. Hij wordt zeer gerespecteerd in de luchtvaartindustrie’, aldus Walsh.

Dat hij het als concurrent zei, zou reden tot achterdocht kunnen zijn. Maar dat hij het zei in een interview met de Franse krant La Tribune pleit voor Elbers. Als de Fransen hierdoor warm kunnen worden gemaakt voor Elbers als de grote baas, misschien wel de grote puinruimer, dan heeft hij een kans.

Verliezer

Tot nu toe hield hij steeds vol dat het allemaal wel zou meevallen. Maar inmiddels moet zelfs Jan de Ruiter, de hoogste baas van VolkerWessels, zich achter de oren krabben.

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden, het prestigeproject dat deze aannemer samen met BAM had opgepakt in het consortium OpenIJ, lijkt op een ramp uit te draaien.

Jan de Ruiter
VolkerWessels
Prestigeproject lijkt op ramp uit te draaien

Er moet nog eens 60 miljoen euro worden afgeboekt nadat eerder al 138 miljoen euro verlies was genomen. ‘Een geldwegsluis’, kopte beleggingsplatform IEX. En de opleveringsdatum is al met 27 maanden verschoven naar 2022. Beide bedrijven hadden het geluk dat minister Cora van Nieuwenhuizen niet deed wat ze aanvankelijk wel dacht te gaan doen: het contract opzeggen.

De koers van het aandeel VolkerWessels kelderde deze week 10 procent tot 19,40 euro. Daarbij vergeleken viel de daling van collega BAM van 3 procent mee. Dat VolkerWessels harder werd gestraft hangt samen met het feit dat het aandeel vorig jaar naar de beurs (tegen een koers van 23 euro) ging met de belofte dat het bedrijf geen risicovolle projecten in portefeuille had. Nu blijkt er een tijdbom in te zitten. En VolkerWessels viste ook nog eens achter het net bij de aanbesteding van de vernieuwing van de Afsluitdijk die BAM kreeg. Toen trok De Ruiter een zuur gezicht. Dat staat nu nog zuurder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.