Klimaat dwingt verzekeraars tot hogere premie

Verzekeraar Achmea verhoogt als eerste de premies voor schadeverzekeringen nu door extreem weer steeds meer moet worden uitgekeerd. Dat er meer volgen, is volgens experts 'onvermijdelijk'.

Wateroverlast na noodweer in de kelder van een Rotterdamse woning, juni 2016. Beeld Hollandse Hoogte

Klanten van Achmea gaan de klimaatverandering in de portemonnee voelen. Premieverhogingen zijn volgens de coöperatieve verzekeraar 'onvermijdelijk' nadat er fors moest worden uitgekeerd vanwege het noodweer in juni.

Achmea, vooral bekend van Centraal Beheer, gaat ervan uit dat zulk extreem weer steeds vaker gaat voorkomen. Om de groeiende schadelast daarvan op te vangen, moeten de premies van schadeverzekeringen omhoog.

Klimaatverandering

Achmea is daarmee voor zover bekend de eerste verzekeraar die expliciet meldt dat de premies omhoog gaan door de klimaatverandering. De verzekeraar uit Zeist bracht die boodschap donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De totale schade aan onder meer auto's, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven als gevolg van noodweer liep op tot 267 miljoen euro. Ongeveer 30 duizend klanten deden om die reden een beroep op de verzekeraar.

Achmea werd relatief hard geraakt doordat het als moederbedrijf van onder meer Interpolis goed is vertegenwoordigd in het zuiden, waar het noodweer het meest huishield. Bovendien is de coöperatie marktleider in schadeverzekeringen, met een marktaandeel van 21 procent.

Welke schadeverzekeringen - voor auto's en woningen bijvoorbeeld - hoeveel duurder worden, kan een woordvoerder van Achmea nog niet aangeven. Maar het wordt geen algemene premieverhoging voor alle klanten. 'Het gaat om de stijging in de premie van bepaalde schadeverzekeringen. Dit kan gelden voor zowel particuliere als zakelijke klanten, waaronder agrarisch ondernemers'.

Aegon verlegt koers

Aegon heeft voor 140 miljoen pond (162 miljoen euro) het Britse Cofund overgenomen. Dat biedt voor 750 duizend klanten digitaal allerlei financiële diensten aan. De aankoop past in de strategie van Aegon om zich om te vormen van een traditionele (levens)verzekeraar naar een digitale financiële dienstverlener. Verzekeraars hebben met hun omvangrijke beleggingen en dito verplichtingen veel last van de lage rente. Dat bleek donderdag ook uit de cijfers van Aegon. De brutowinst daalde in het tweede kwartaal 6 procent, naar 435 miljoen euro. 'Teleurstellend', aldus de Haagse verzekeraar, die extra gaat bezuinigen.

Volgens deskundigen is het onvermijdelijk dat ook andere schadeverzekeraars de premies moeten verhogen door de toename van extreem weer. Of ze hebben al het gedaan, zonder de klimaatverandering daarbij specifiek als argument te noemen.

Naast de schadepremies moeten wellicht ook de zorgpremies omhoog, liet Achmea donderdag verder weten. Het moederbedrijf van Zilveren Kruis kampte onder meer met uitgaven aan geneesmiddelen die sneller stegen dan verwacht. Bij ziekenhuiszorg stegen de kosten ook. In een toelichting gaf Achmea-topman Willem van Duin aan dat de kans bestaat dat ook de zorgpremies gaan stijgen. Het is volgens Van Duin duidelijk dat het in de markt zetten van premies onder de kostprijs, zoals nu gebeurt, op termijn niet houdbaar is. Achmea eindigde de eerste zes maanden 24 miljoen euro in het rood. Naast hogere premies wordt er ook bezuinigd. Achmea heeft afscheid genomen van drieduizend werknemers. Er zijn in Nederland nog 12.745 werknemers over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden