nieuwsEnergieleverancier

Kleinschalig en rebels Vandebron overgenomen door ‘ouderwetse’ energiereus

Energieleverancier Vandebron is overgenomen door Essent, dat op zijn beurt nog maar net een paar maanden eigendom is van de Duitse energiereus E.ON. Het is een opmerkelijke wending van Vandebron, dat zichzelf afficheerde als eigenwijs, principieel, zelfstandig, duurzaam en kleinschalig. 

Een laadstation van Vandebron langs de A12. Beeld ANP

‘De wereld kan heel goed zonder die ouderwetse energiereuzen’, zei Aart van Veller, een van de oprichters, in 2014 tegen Het ParoolEn nu heeft een van die volstrekt ‘overbodige’ energiereuzen datzelfde Vandebron overgenomen. 

Directeur Matthijs Guichelaar van Vandebron is van dat idee van kleinschaligheid afgestapt. ‘We willen de overstap naar duurzame energie voor iedereen aantrekkelijk maken. Hiervoor is een schaal nodig die we alleen niet kunnen realiseren.’ Hoeveel Essent voor Vandebron betaalt, is niet bekendgemaakt. De afgelopen drie jaar boekte het bedrijf telkens een verlies van rond de 12 miljoen euro, en het had een negatief eigen vermogen van 39 miljoen. 

Bij Vandebron kunnen boeren die windmolens of mestvergistingsinstallaties op eigen land hebben staan, hun stroom rechtstreeks aan de klant leveren, zo was het idee. Vandebron kreeg er een zeer groen imago mee, maar haalde nooit de maximale groene score. Drie milieuorganisaties en de Consumentenbond publiceerden onlangs hun nieuwe rapport over de duurzaamheid van energie, en weer scoorde Vandebron niet de gewenste 10. Het werd een 9,7 (hoger trouwens dan het populaire GreenChoice). Het werd geen 10, omdat Vandebron niet uitsluitend stroom levert van de duurzaamste categorieën zon en wind, maar ook stroom opwekt met biogas.

Kolencentrale 

Twee jaar geleden toonde Vandebron zich nog van zijn rebelse kant door een bod uit te brengen op de Amsterdamse Hemwegcentrale, een kolencentrale van Vattenfall. Vandebron wilde hem kopen om te sluiten. De koop ging niet door, maar het doel werd bereikt: een flinke stoot publiciteit.

De nieuwe eigenaar Essent, maar eigenlijk dus E.ON, wil zich helemaal richten op de contacten met klanten. Zelf stroom produceren, dat is niet de bedoeling: stroom kan gewoon worden ingekocht. Om die reden heeft E.ON net een hele uitruiloperatie met het Duitse concern RWE achter de rug, waarbij RWE zich juist meer wil profileren als stroomproducent. E.ON heeft in Nederland al meer kleine energieleveranciers; zoals Energiedirect en Powerhouse.

Bij Vandebron werken ongeveer driehonderd mensen. Het bedrijf heeft 200 duizend klanten en contracten met tweehonderd energieleveranciers, vooral boeren met windmolens, zonnepanelen of biogas. Essent levert stroom en gas aan ruim 2,5 miljoen klanten in Nederland; moedermaatschappij E.ON heeft in heel Europa 50 miljoen klanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden