Kleine onderbreking van opmars wisselkoers pond Britse renteverhoging stelt beleggers teleur

De koers van het pond sterling is gedaald ondanks een Britse renteverhoging met een kwart procent. Beleggers, die hadden gerekend op een renteverhoging met een half procent, verkochten massaal hun ponden, Hierdoor gleed de koers van het pond sterling in Amsterdam met twee cent weg van 3,3440 naar 3,3240 gulden....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De Britse centrale bank verhoogde donderdag de basisrente met een kwart procentpunt tot 6,75 procent. Met deze maatregel wil de Bank of England de groei van de consumentenbestedingen afremmen om op die manier het inflatiegevaar in toom te kunnen houden.

De ingreep is de derde verhoging in de afgelopen drie maanden. De Britse centrale bank maakte hiermee voor de tweede keer gebruik van haar bevoegdheid de rente op eigen gezag aan te passen.

Die verantwoordelijkheid kreeg zij van de nieuwe socialistische minister van Financiën, Gordon Brown, die kort daarvoor zelf nog de rente met een kwart procent optrok. In juni heeft de centrale bank ook al tot een verhoging van een kwart procent besloten.

De naar boven bijgestelde productiecijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar, de geldgroei en hogere detailhandelsomzetten waren volgens de Bank of England de belangrijkste redenen voor de ingreep. Minister Brown liet weten de ingreep te steunen. Hij wil voorkomen dat de Britse economie, die nu behoorlijk draait, te hard gaat groeien.

De renteverhoging lag in de lijn der verwachtingen. Hogere belastingen hadden eveneens kunnen bijdragen tot een beperking van de consumentenbestedingen, maar daartoe wilde de regering van premier Tony Blair in haar vorige maand gepresenteerde begroting zo kort na de verkiezingen niet besluiten. Ook hoger dan verwachte inflatiecijfers voedden de verwachting van een verhoging. Eerder deze week was gebleken dat de inflatie hoger dreigt uit te komen dan de doelstelling van 2,5 procent.

De opmars van het Britse pond is in de zomer van vorig jaar begonnen. Een pond kostte eind juli 1996 slechts 2,60 gulden. Sinds die tijd is de koers met ruim 25 procent gestegen. Ook ten opzichte van de peseta en de drachme is het pond sterling fors duurder geworden.

Het pond bereikte woensdag ten opzichte van de Italiaanse lire zelfs het hoogste niveau sinds 1969. Voor de Britten is daardoor een vakantie in Zuid-Europa aanzienlijk goedkoper geworden. 'In Spanje kan je nu voor één pond twee glazen bier kopen', zo adverteren Britse touroperators.

Beleggers waren niet helemaal tevreden over de renteverhoging met een kwart procent. Analisten hadden gerekend op minimaal een verhoging van een half procent. 'De Bank of England lijkt geen groot belang te hechten aan inflatiebestrijding', zo zei één van hen teleurgesteld. Een andere analist stelde dat zou moeten worden afgewacht of de verhoging zoden aan de dijk zou zetten. 'Er is twijfel of een dergelijke kleine verhoging wel effect heeft.'

De dollar moest donderdag eveneens duidelijk terug. De Amerikaanse munteenheid, die een slotkoers van 1,9700 kende tegen 1,9865 gulden een dag eerder, kwam onder druk te staan na een uitspraak van Bundesbank-president Hans Tietmeyer. Die had gezegd dat aan de gestage koersstijging van de dollar ten opzichte van de mark de afgelopen maanden nu een einde is gekomen. 'We zijn nu in een fase beland dat de correctie op zijn einde loopt', aldus Tietmeyer.

Hij benadrukte dat de Bundesbank de ontwikkelingen op de valutamarkten nauwkeurig volgt. 'U kunt er zeker van zijn dat de het belangrijk voor ons is dat de mark een sterke valuta blijft en dat de munt ook als sterke valuta in de euro zal opgaan.'

Tietmeyer deed zijn uitlatingen na de bijeenkomst van de centrale bank van Duitsland waarin de rente ongemoeid werd gelaten. Na afloop wilde de bankier niet ingaan op de discussie over het begrotingstekort als toelatingscriterium voor de Economische en Monetaire Unie. 'De Bundesbank zal niet aan een discussie over 2,9 of 3,1 procent meedoen', aldus de bankpresident, die onderstreepte dat stabiliteit op lange termijn van veel groter belang is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden