Kleine dwarsligger!

HOEVEEL gelijk moet een kleuter hebben om het te krijgen? Kleuters gelijk geven staat haast gelijk aan slappe opvoeding en verwennen....

Gerard Reijn

Hetzelfde geldt in zaken, bijvoorbeeld bij de overname van HIM Furness door de familie Lubbers. Dat zaakje werd door dreumes VEB bijna gefrustreerd, maar daar stak de strenge Rotterdamse rechter C. Boot een stokje voor. 'De kleine dwarsligger moet in het maatschappelijk leven niet teveel ruimte krijgen', oordeelde Boot donderdag in kort geding.

Zo. Dat kan de vlegel in zijn zak steken.

De familie Lubbers biedt 90 miljoen gulden voor alle uitstaande aandelen HIM Furness. Omdat ze zelf al 58 procent bezitten, kost dat de Lubbertjes slechts 37,8 miljoen gulden.

Dat zal geen probleem zijn. Onlangs verkocht HIM Furness zijn divisie logistiek voor naar schatting 40 miljoen gulden. Zodra het bod van Lubbers is geslaagd, hoeven de broers HIM Furness slechts een superdividend te laten uitbetalen van, zeg, 37,8 miljoen gulden, en HIM Furness heeft zichzelf betaald. Mooi toch?

De VEB vindt echter dat HIM Furness niet voldoende informatie heeft verschaft, zodat aandeelhouders (behalve natuurlijk de familie Lubbers, want broer Rob is tevens president-commissaris) niet kunnen inschatten hoeveel hun aandeel waard is. Een winstwaarschuwing kwam al veel te laat, exacte informatie over de verkochte divisie logistiek is er niet, cijfers over de voorspoed van de divisie Automotive (eigenlijk het deel van het bedrijf waar het om gaat) zijn onvoldoende, en bovendien ziet de VEB overal verborgen goud. Gebouwen en grond die ver beneden de waarde in de boeken staan.

Dus ging de VEB naar de rechter en eiste meer informatie. Rechter Boot had alle begrip. Hij noemt het in zijn vonnis 'onelegant' dat het bod werd uitgebracht op een moment dat de cijfers al wel bekend waren, maar nog niet 'in hanteerbare vorm beschikbaar'. En hij vindt het 'onbehagen' bij de klagers over de 'buitengewoon magere' informatie 'begrijpelijk'. En daarom hoeft de VEB niet de twee advocaten van de tegenpartij te betalen. Geen slaag van oom Boot.

Omdat de VEB minder dan 1 procent van de aandelen zou vertegenwoordigen, oordeelde Boot dat de 'kleine dwarsligger' op jacht was naar nuisance value (juridisch voor jengelpremie).

Directeur Peter Paul de Vries van de VEB struikelt haast over zijn woorden om uit te leggen hoe groot het misverstand is. 'We vertegenwoordigen helemaal geen 0,4 procent. Dat staat ook helemaal niet in de processtukken. Dat cijfer hebben de advocaten van de tegenpartij gehaald uit de aandeelhoudersvergadering van vorige week. Dat was een informatieve vergadering, dus hoefden we niet voor het stemrecht te ronselen.' Daar volstond 0,4 procent.

In de rechtszaal heeft de VEB het punt een beetje laten liggen. 'Ik vind het zo'n goedkoop argument. We presenteren ons als belangenorganisatie.' Zoiets als een Milieudefensie voor aandeelhouders. Milieudefensie hoeft ook niet voor elk geding aan te tonen namens hoeveel mensen de organisatie spreekt.

De Vries denkt dat de dwarsligger-uitspraak geen stand zal houden. 'In de Philips-zaak hebben we met succes geprocedeerd, als belangenbehartiger.' En bovendien: 'We wisten bij HIM Furness dat we namens zo'n 15 procent van de aandeelhouders spraken.'

De VEB tekent appèl aan, en neemt zondermeer aan dat dit vlekje dan even wordt weggepoetst. Maar advocaat W. de Nijs Bik van HIM Furness denkt er heel anders over. 'Ook als ze meer aandeelhouders zouden vertegenwoordigen, kregen ze niet meer informatie. Het kan niet zo zijn dat de ene aandeelhouder meer informatie krijgt dan de ander. Er is maar één plek om informatie te vragen, en dat is in de aandeelhoudersvergadering.' Lukt dat niet, dan pech, vindt De Nijs Bik.

De VEB mag dan in de rechtszaal een nederlaag hebben geleden, niet alles is verloren. 'Wij hebben aanwijzingen dat zeker 10 procent van de aandeelhouders zijn stukken niet zal aanmelden.' Dat kan knap lastig worden voor de Lubbertjes. 'Ze hebben gezegd dat dat superdividend door HIM Furness alleen wordt uitgekeerd als ze minstens 95 procent van de aandelen krijgen. Dat lukt dus niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden