Kleine banken 'veruit het groenst', maar 'als grote bank kun je het nooit goed doen'

De grote banken scoren nog altijd rampzalig op klimaatverandering, zo blijkt uit de nieuwe Eerlijke Bankwijzer. De Nederlandse Vereniging van Banken hekelt het onderzoek als 'gebrekkig'.

Exterieur van het hoofdkantoor van de Triodos Bank.Beeld anp

Wie wil bankieren zonder gewetensbezwaren, moet bij Triodos zijn. De kleine, groene bank komt vandaag als beste uit de test van de Eerlijke Bankwijzer. Zij scoort een '10' voor onder meer mensenrechten, dierenwelzijn en het tegengaan van wapenhandel. Triodos wordt op de voet gevolgd door ASN en SNS Bank.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van een aantal ngo's en vakbonden, waaronder Amnesty, Oxfam en de FNV. Sinds 2009 worden twee keer per jaar de duurzame prestaties gemeten van de belangrijkste Nederlandse banken. Daarbij gaat het nadrukkelijk om hun beleid, niet om de concrete uitvoering daarvan. De criteria zijn afgeleid van verdragen en richtlijnen van onder meer de VN en de EU.

Absolute hekkensluiter is Aegon. Een woordvoerder van de bank en verzekeraar noemt de uitslag 'vervelend'. Zij wijt het aan een nieuwe manier van meten. Voorheen keek de wijzer naar het beleid van Aegon Nederland, dat relatief duurzaam is. Sinds kort gaat het om wat het bedrijf als geheel doet. 'Dan zie je dat Aegon Nederland andere keuzes maakt dan onze collega's in Amerika', laat de woordvoerder weten.

Lees verder onder infographic

Beeld de Volkskrant

Banken worden duurzamer

Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer, bevestigt dit. 'Eigenlijk hebben we Aegon de afgelopen jaren gematst. Al dat mooie beleid blijkt niet voor de Amerikaanse tak te gelden.' Toch is hij over het algemeen positief over de ontwikkelingen op dit vlak bij de banken. 'Het is echt niet ons doel ze de grond in te boren. Banken worden steeds duurzamer. Dat verdient een pluim.'

Minder te spreken zijn de onderzoekers over het onderwerp 'gendergelijkheid'. Dan gaat het onder meer om het percentage vrouwen in topfuncties. En op klimaatgebied krijgen vrijwel alle bedrijven een veeg uit de pan. Het leeuwendeel scoort een dikke onvoldoende. Zij financieren bijvoorbeeld nog altijd kolencentrales, mijnbouw en andere fossiele activiteiten. De Nederlandse Vereniging van Banken is het daar niet mee eens. 'Banken hebben het afgelopen jaar volop initiatieven genomen om de directe en indirecte belasting van het klimaat te verminderen', stelt zij in een persbericht. De branchevereniging zet 'vraagtekens' bij 'de kwaliteit van de onderzoeken'.

Aegon scoort het slechtst op klimaatverandering.Beeld anp

Nooit goed

'Als grote bank kun je het nooit goed doen', vindt Bas Rüter, directeur duurzaamheid bij de Rabobank. '99 procent van onze energie-investeringen gaan naar wind. Niet alleen in Nederland, ook in de Verenigde Staten en Canada zijn we hierin marktleider. Maar daar hoor je niets over. Wel over onze kolenklanten. Dat zijn er op dit moment nog welgeteld drie; een erfenis uit het verleden. Twee daarvan lopen dit jaar af.'

Peter Ras van de Eerlijke Bankenwijzer begrijpt weinig van die kritiek. 'Rabobank heeft nota bene begin dit jaar nog een nieuw krediet van ruim 109 miljoen euro verstrekt aan de grootste kolenproducent van Rusland. Zoiets moet je als bank niet willen.' Dat alleen de kleine, meest principiële banken kunnen voldoen aan de criteria van de Bankwijzer gaat er bij hem niet in. 'Neem ABN Amro. Daar ben ik echt positief over. Zij staan niet bovenaan, maar ze hebben wel op tien belangrijke onderwerpen verbeteringen doorgevoerd. Het is gewoon een kwestie van keuzes, ook voor grote banken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden