Klein geld

De bijdrage van het ministerie van Landbouw aan de biologische landbouw is flink gestegen: van 2,6 naar 10 miljoen gulden....

Criminele jongeren veroorzaken veel overlast en bezorgen de overheid handenvol werk. Minister Korthals van Justitie besteedt 15 miljoen gulden extra aan bestrijding van de jeugdcriminaliteit. De bewindsman slaakt een hartenkreet: 'We moeten eens ophouden voor elk probleem dat zich aandient, weer nieuwe projecten en experimenten te starten.'

De Koude Oorlog is alweer jaren voorbij, maar het budget van de Binnenlandse Veiligheidsdienst blijft groeien. De BVD krijgt er 3,6 miljoen gulden bij om meer activiteiten in het buitenland te kunnen ontplooien.

Het aantal vrouwelijke burgemeesters mag wel omhoog. Negentig vrouwen zijn 'burgermoeder', tegen 412 burgervaders. Het CDA levert verreweg de meeste burgemeesters: 42 procent. Maar de PvdA-burgemeesters hebben meer burgers onder hun hoede: 38 procent, tegen 33 procent bij het CDA. De VVD eist al heel lang meer burgemeesters, en dat lijkt terecht. De liberalen hebben nog niet de helft van het aantal CDA-burgemeesters, en wel elf zetels meer dan de christen-democraten in de Tweede Kamer.

Het aantal leerlingen blijft stijgen. In het primair onderwijs komen er vijfduizend bij, in het voortgezet onderwijs 26.500. Daar krijgen de basisscholen 42 miljoen gulden extra voor. Voor het voortgezet onderwijs is een bedrag van 5 miljoen gulden uitgetrokken. Het verschil is groot, omdat de basisscholen tegelijkertijd de klassen verkleinen.

De basisbeurs voor studenten die bij hun ouders wonen, stijgt minder dan voorheen. Tot nu toe kregen deze studenten jaarlijks hetzelfde bedrag voor prijscompensatie als studenten die op kamers wonen. Minister Hermans berekent vanaf nu een percentage van de beurs als verhoging. Aangezien de beurs van bij hun ouders wonende studenten lager is, is het extraatje ook lager.

De 'stille' carpoolwisselstrook op de A 1 wordt betaalstrook. Vrachtwagens mogen niet over de strook rijden, omdat ze 'erdoorheen zakken'.

Nederland telt vijf miljoen mobiele telefoontoestellen. Binnenkort zijn er meer mobiele dan vaste telefoons.

De scheepsbouw krijgt 90 miljoen gulden tot 2003. Minister Jorritsma van Economische Zaken wil de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse werven handhaven.

De kiezer moet waar voor zijn geld krijgen. Minister Zalm van Financiën wil de departementale begrotingen zo inrichten, dat in één oogopslag duidelijk is wat er voor hoeveel geld wordt gepresteerd. Op de derde woensdag in mei - 'woensdag gehaktdag' - moeten de ministers verantwoording afleggen over hun beleid. Zijn, bijvoorbeeld, die beloofde politieagenten er ook gekomen?

Nederland doet ook mee aan de ontwikkeling van het Internet. Minister Jorritsma stelt 142 miljoen gulden beschikbaar voor het Gigaport-project. Nederlandse geleerden ontwikkelen technologie voor meer snelheid en betrouwbaarheid, en voor beveiliging.

Mensen die van thuiszorg gebruik maken en gehandicapten krijgen meer ruimte om naar eigen inzicht zorg in te kopen. Het zogeheten persoonsgebonden budget (PGB) wordt opgevoerd van 200 miljoen gulden in 1998 tot 450 miljoen in 2002. Dat is 4,5 procent van het budget voor thuiszorg en gehandicapten.

Er komt eindelijk geld beschikbaar voor een landelijk netwerk van bureaus voor jeugdzorg. Jongeren moeten er voor alle vormen van hulp kunnen aankloppen. Het geld dat vrijkomt door de afschaffing van de Dienst Omroepbijdragen, mag voor dit doel worden aangewend.

Volgend jaar gaat een commissie onder leiding van de staatsrechtgeleerde J. Donner de psychische arbeidsongeschiktheid bestuderen. Met name de VVD vindt dat veel te veel mensen met psychische problemen een beroep doen op de WAO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden